Château Angélus este noua vedetă din Saint-Émilion, fără doar și poate. Proprietatea a fost deținută de familia Boüard de Laforest de când Domaine de Mazaret a fost lăsat moștenire Contelui Maurice de Boüard de Laforest în 1909 și extinsă prin achiziția Clos de LʼAngélus în 1926, precum și a unui teren de la Château Beau-Séjour Bécot în 1969. Numele domeniului se referă la cele trei clopote Angélus care se aud din podgorii, ele aparținând capelei din Mazerat, bisericii din Saint-Martin de Mazearet și bisericii din Saint-Émilion. Hubert de Boüard de Laforest s-a alăturat companiei Angélus în 1976, după ce a încheiat studiile, sub îndrumarea lui Émile Peynaud, la Faculté dʼOenologie din Bordeaux. Împreună cu mai multe schimbări aduse de el, practica maturării în butoaie de stejar noi a debutat în 1980. Domeniul este format din 23,4 hectare cu 51% Merlot, 47% Cabernet Franc și 2% Cabernet Sauvignon. Producția anuală este în medie de 10.000 de cutii de Grand Vin și 1.000 de cutii din al doilea vin.

2018 a fost un an dificil din punct de vedere climateric și al precipitațiilor, dar care, până la urmă, s-a dovedit unul de excepție pentru acest vin, care a primit numele Le Phénix pentru felul în care, cu cuvintele proprietarilor domeniului, a „reînviat” atunci când nimeni nu se mai aștepta: „Acest animal imaginar și fascinant a existat de-a lungul epocilor și în diferite culturi. Simbolizează unul dintre cele mai mari vise ale umanității: nemurirea. Este roșu ca sângele și roșu ca jarul focului din care răsare mereu și roșu ca strugurii și nectarul lor. La fel ca Phoenix, vița de vie este în continuă reînnoire. Cu toate acestea, în fiecare ciclu, ceea ce ne oferă este diferit. Și, uneori, acest dar are o mare valoare. 2018 este una dintre acele recolte care sunt complet ieșite din comun. În acel an, condițiile climatice ne-au adus multă îndoială și îngrijorare până la mijlocul lunii iulie. (…) Și, apoi, situația s-a schimbat complet. Deodată, obstacolele dispăruseră și apăruseră circumstanțele glorioase care permiteau strugurilor să se coacă fără a fi vreodată arși de soare; și la fel ca Phoenix care s-a ridicat din cenușă, 2018 a produs o epocă pe cât de improbabilă pe atât de generoasă și magnifică. Pentru a sărbători aceste momente în care natura ia o cale uimitoare, când timpul liniar converge cu mitica veșnică reîntoarcere, toate sticlele acestui vintage au fost marcate cu figura păsării legendare care semnifică eternitatea”.

„Prospețimea magnifică a Merlot-ului (65%), o selecție de Cabernet Franc foarte vechi (35%) plantat pe soluri argilo-calcaroase și extracția blândă în timpul vinificării s-au combinat pentru a face din acest vintage un Château Angélus unic, de un roșu purpuriu rar. (…) Puritatea aromatică împreună cu notele de fructe negre dau un mare farmec nasului, cu aluzii de lemn dulce și tabac. La gust, o notă dulce, de ciocolată, lasă loc unei tensiuni elegante cu taninuri rafinate, catifelate. Alcoolul – 14,5% - și stejarul sunt perfect integrate. Finalul este persistent, susținut de eleganța soiului Cabernet Franc, de puritatea fructelor și însoțit de note delicate de fructe și mirodenii picante.”

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro