Pe lângă Château Mouton Rothschild, Château Latour este un alt nume imens din Pauillac. Latour se află în colțul sud-estic al comunei Pauillac din regiunea Médoc, la nord-vest de Bordeaux, la granița cu Saint-Julien și la doar câteva sute de metri de malul Estuarului Gironde. Proprietatea are în total trei vinuri roșii. Pe lângă Grand Vin, Latour a produs și al doilea vin – Les Forts de Latour – începând din 1966, iar un al treilea vin, numit pur și simplu Pauillac, a fost lansat în 1989. O impériale (sticlă de șase litri) de Château Latour s-a vândut pentru 135.000 de lire sterline în 2011.
Situl a fost folosit din 1331, când Tor à Saint-Lambert a fost construit de Gaucelme de Castillon, iar domeniul datează din 1378. Un fort de garnizoană a fost construit la 300 de metri de Estuar pentru a proteja împotriva unui eventual atac britanic venit de pe mare în timpul Războiului de 100 de ani. Turnul, a cărui denumire s-a modificat cu timpul în La Tour en Saint-Mambert și Saint-Maubert, a dat numele domeniului din jurul cetății și a fost în mâinile englezilor până la bătălia de la Castillon din 1453 și distrugerea sa completă de către forțele Regelui Franței. Turnul original nu mai există, dar în anii 1620 un turn circular (La Tour de Saint-Lambert) a fost construit acolo, acesta devenind peste secole simbolul podgoriei. Deși două secole distanță, se spune că această clădire a fost construită folosind edificiul original.

Viile au existat aici încă din secolul al XIV-lea, iar vinul Latour a primit o recunoaștere timpurie, fiind pomenit încă din secolul al XVI-lea în ale sale Eseuri de către Montaigne. Aproape de sfârșitul secolului al XVI-lea, mai multe proprietăți mici din zonă fuseseră regrupate de familia de Mullet într-o singură proprietate, care a dăinuit din 1670 până în 1963, când domeniul a fost achiziționat de familia de Chavannes. Când Alexandre de Ségur s-a căsătorit cu Marie-Thérèse de Clauzel, în 1677, Latour a devenit o parte din vasta sa proprietate, la care a adăugat și Château Lafite în 1716, chiar înainte de moartea sa. În 1718, fiul său, Nicolas-Alexandre de Ségur a adăugat Château Mouton și Château Calon-Ségur exploatațiilor sale și a început să producă vinuri de mare calitate. La începutul secolului al XVIII-lea, vinul a făcut senzație pe piețele de export, cum ar fi Anglia, alături de Châteaux Lafite, Margaux și Pontac.

O dată cu moartea lui Nicolas-Alexandre Ségur în 1755, domeniul a fost împărțit între cele patru fiice ale sale, dintre care trei au moștenit Latour în 1760. Latour a fost condus de un intendent însărcinat cu administrarea eficientă și corespondența cu proprietarele, stabilite prin căsătorie în alte părți ale Franței. Primind mai multă grijă decât în timpul vieții fostului proprietar, al cărui favorit fusese domeniul Lafite, Latour a progresat în ultima jumătate a secolului, iar mai târziu a devenit favoritul lui Thomas Jefferson, pe atunci ambasadorul american în Franța. El a numit La Tour de Ségur drept o podgorie de mare calitate în 1787. La debutul Revoluției Franceze, proprietatea a fost divizată. Contele de Ségur-Cabanac a fugit din Franța, iar partea sa a fost scoasă la licitație de către stat în 1794, trecând apoi pe la mai mulți proprietari. Domeniul nu a putut fi reunit până în 1841, când urmașii familiei de Ségur au reușit o stratagemă prin care domeniul a fost pus la vânzare, ei răscumpărând, după o licitație, acțiunile de 20% deținute de comercianții Barton, Guestier și Johnston. Société Civile de Château Latour s-a format în 1842 și a fost rezervată exclusiv familiei, ai cărei membri au devenit atunci acționari.

Proprietatea are 78 de hectare de podgorie, din care o bucată de 47 de hectare se numește lʼEnclos, aici cultivându-se struguri exclusiv pentru Grand Vin-ul Casei. Viile sunt 80% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot și 2% Cabernet Franc și Petit Verdot. Vinul Château Latour este de obicei un amestec de 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot și restul Petit Verdot și Cabernet Franc, producția anuală fiind cam de 18.000 de cutii (108.000 de sticle). Al doilea vin. Les Forts de Latour, se face de obicei din 70% Cabernet Sauvignon și 30% Merlot, el înregistrând o producție medie anuală de 11.000 de cutii. Începând din 1989, domeniul a început să producă și un al treilea vin, Pauillac de Latour. Grand Vin-ul proprietății este unul dintre cele mai scumpe cupaje de Cabernet Sauvignon cu Merlot produse în regiunea Médoc și se vinde la un preț mediu de 793 USD pentru o sticlă de 750 ml.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro