Franța este țara cea mai reprezentativă a gastronomiei, așa că întotdeauna aici vinurile sunt judecate și în funcție de perechile lor culinare privilegiate. Bunăoară, în combinațiile de alimente și vinuri, diversitatea licorilor create pornind de la Merlot poate genera o gamă largă de opțiuni culinare. Merlot-urile ușor paradoxale („de tip Cabernet”!)  merg bine cu carnea la grătar făcută cât mai bine, aproape arsă. Dar acele Merlot mai „moi” și mai fructate (în special cele cu aciditate mai mare din podgoriile cu climat mai răcoros) împărtășesc multe dintre aceleași afinități de asociere a alimentelor cu Pinot Noir și se potrivesc bine cu somon și feluri de mâncare pe bază de ciuperci și verdeață. Merlot-urile cu corp ușor se pot simți bine cu crustacee, cum ar fi creveții sau scoicile, dar și cu șunca mai slabă sau cu prosciutto. Merlot tinde să nu se potrivească bine cu brânzeturile tari și cu cele albastre, care pot copleși aromele de fructe ale vinului. Iar capsaicinele alimentelor picante pot accentua percepția alcoolului în Merlot și îl pot face să aibă un gust mai taninic și amar.

Greig Santos-Buch, cofondator la Winetraveler, are o îndelungată experiență în domeniu și este fan al vinurilor din Bordeaux. Vinurile roșii din această regiune sunt complexe, cu arome minerale bogate, tonuri de pământ și fructe rafinate roșii și negre. Un amestec roșu tipic (numit și claret de briți) este obținut în mod obișnuit din cel puțin două soiuri de struguri, însă există până la cinci soiuri care sunt aprobate pentru a fi utilizate la prepararea vinului roșu în regiunea Bordeaux. Vorbim de Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot și Malbec. De asemenea, trebuie reamintit faptul că există mai multe subregiuni în Bordeaux, vinurile lor având particularități expresive diferite. În funcție de locație, unele vinuri roșii pot fi mai grele, pe bază de Cabernet Sauvignon, în timp ce altele pot fi mai suple, dominate de Merlot. Convențional, se poate discuta despre vinurile de pe Malul Drept al Estuarului Gironde și, respectiv, despre cele de pe Malul Stâng, fiecare cu preferințele lor gastronomice.

Puteți împerechea Bordeaux-urile cu alte tipuri de alimente, dar veți maximiza aroma cel mai mult dacă gătiți un fel de mâncare pe bază de carne. Dacă vinul este de pe Malul Stâng, va fi dominant Cabernet Sauvignon. Astfel, va prezenta în mod obișnuit taninuri mai robuste, fructe roșii și note de pământ. Un astfel de Bordeaux roșu se împreunează frumos cu fripturi grele, mai grase, mai sărate și mai condimentate și miel. În schimb, un Bordeaux de pe Malul Drept (în care de obicei predomină Merlot) face o pereche mai potrivită cu carne mai slabă sau mai sărată, precum rață sau porc până în 70-80 de kilograme. Baconul zaharat susținut de arțar și cheddar ușor iuțit va accentua orice amestec rafinat, dar bogat, de pe Malul Stâng. Cu toate acestea, gândiți-vă la și adăugarea unor mirodenii sau unor dulcețuri „excentrice”, mergând până la sos Chipotle (…ardei iuți!) și salsa de mango. Adăugirile sărate la rețetele de pui ajută la accentuarea multor aspecte savuroase ale unui cupaj roșu din Bordeaux.

Chiar dacă Bordeaux e o regiune tipic franțuzească, în mod ironic sau nu, numeroase feluri de mâncare și sosuri asiatice potențează destul de frumos aromele din vinurile sale roșii. De exemplu, rețeta de cotlet de porc preparat cu oțet de mere, sos chili dulce și usturoi.

Deși Bordeaux produce unele dintre cele mai scumpe vinuri din lume, aici se fac și vinuri pentru mesele obișnuite. Vinurile ceva mai ieftine sunt ușor de băut, în timp ce unele stiluri mai moderne de Saint-Émilion sunt destul de corpolente. Deci, depinde de intervalul de preț despre care e vorba. Un Bordeaux roșu „de zi cu zi” – numit odinioară un „șarpe de prânz” – merge în special cu paté-uri și terine, cu friptură de vită rece, cu plăcinte de vânat reci, cu carne la grătar simplă, precum și cu cârnați cu cartofi prăjiți, fasole sau linte. Un fel franțuzesc foarte potrivit este hachis parmentier, oarecum echivalentul unei „plăcinte păstorești” (acea shepherdʼs pie) din Anglia și care aici presupune straturi intercalate de carne tocată, legume mărunțite și piureu de cartofi deasupra – o casserole numai bună de băgat la cuptor. Dintre brânzeturi, se recomandă cele de capră și de oaie, o brie ușoară sau un camembert.

În schimb, un Bordeaux clasic de pe Malul Stâng, dominat de Cabernet Sauvignon, cum ar fi un Margaux, cere prezența la o cină a mielului la grătar cu usturoi și rozmarin. Merg și fripturile de vită, vițel sau carne de vânat, dar nu sunt de disprețuit nici tocănițele gătite cu sos de vin roșu. O brânză franțuzească potrivită este mimolette, replica cerută de Ludovic al XIV-lea la edam din Olanda. Stilul fusion internațional poate propune și niște burgeri un pic mai sofisticați, unele feluri de mâncare în stil japonez, rață crocantă în stil chinezesc sau curcan gătit ca la americani. Dintre tocane sunt de preferat cele mai ușoare, cum ar fi o blanquette de veau (din carne de vițel cu sos alb). De asemenea, la un alt nivel, poate pretinde potârniche și fazan sau mâncăruri care includ ciuperci de pădure și trufe. Între garnituri, se pot evoca imediat cartofii gratinați în stil dauphinois (făcuți – cu unt, smântână și brânză rasă mare – la cuptor, în vas de ceramică), sparanghelul sau fasolea verde cu usturoi.

Bon appetit!

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro