Regiunea Graves este mărginită la nord de râul Garonne și conține subregiunile Pessac-Léognan, Sauternes și Barsac. Este cunoscută pentru solul său cu mult pietriș, rezultat al topirii ghețarilor, care au lăsat, de asemenea, depozite de cuarț alb care pot fi încă găsite în solul unor domenii viticole de top. În timp ce Château Haut-Brion a fost inclus în clasificarea Médoc din 1855, denumirea Graves în sine a fost clasificată abia în 1953 pentru producătorii săi de vin roșu. Vinul alb a fost inclus într-o clasificare actualizată din 1959.

Graves este considerat și locul de naștere al „claretului”. În Evul Mediu, vinurile care erau exportate pentru prima dată în Anglia erau produse în această zonă. Château Pape Clément, fondat la începutul secolului al XIV-lea de viitorul Papă Clement al V-lea, a fost primul domeniu din Bordeaux consemnat de documentele de epocă. În 1663, mențiunea lui Samuel Pepys despre Château Haut-Brion a fost prima dedicată prezenței acestui tip de vin franțuzesc la Londra. Denumirile clasificate din Graves sunt: Graves AOC / Graves Supérieures AOC, Pessac-Léognan AOC, Cérons AOC, Sauternes AOC, Barsac AOC.

În Pessac-Léognan, această zonă din Graves situată chiar la sud de orașul Bordeaux, se află proprietatea de primă categorie Château Haut-Brion, precum și toate domeniile clasificate în 1953 din Graves, inclusiv Château La Mission Haut-Brion și Château Laville Haut-Brion. Pe lângă producția de vin, zona este cunoscută pentru culturile sale de pini, iar podgoriile sunt adesea separate de rânduri de arbori. Solul din Pessac-Léognan este compus din terase de pietriș cu sedimente din diferite epoci geologice. Zona a primit statutul de Denumire de Origine Controlată în 1987 și produce atât vinuri roșii, cât și vinuri albe. Toate domeniile menționate în clasificarea Graves din 1959 folosesc această denumire. Cabernet Sauvignon este soiul de struguri dominant, urmat de Merlot și strugurii de vin alb Sauvignon Blanc și Sémillon. Vinurile albe din această zonă sunt fermentate în butoi și îmbătrânite pe drojdii.

Sauternes este o subregiune din Graves cunoscută pentru vinurile sale dulci, albe, de desert, cum ar fi Premier Cru Supérieur clasificat Château dʼYquem. Vinurile produse în regiunea Barsac, cum ar fi Premiers Crus Château Climens și Château Coutet, pot fi etichetate fie cu numele comunei, fie cu Sauternes. Dulceața intensă și caracterul licoros sunt rezultatul afectării strugurilor de Botrytis cinerea, o ciupercă cunoscută sub denumirea de „putregai nobil”.

Toamna, râul Ciron produce o ceață densă care coboară peste zonă și persistă până după zori. Aceste condiții sunt favorabile dezvoltării ciupercii care deshidratează strugurii și concentrează zaharurile în interior. Cele trei soiuri principale din această zonă sunt Sémillon, Sauvignon Blanc și Muscadelle. Costurile de producție pentru vinurile botritizate din această zonă sunt relativ ridicate. Evaporarea și ciuperca produc randamente scăzute, de cinci până la șase ori mai mici decât în alte regiuni din Bordeaux. Boabele sunt în mod curent recoltate individual din ciorchine, cu culegătorii care trec prin podgorii de mai multe ori între septembrie și noiembrie pentru a se asigura că strugurii sunt culeși în momentele optime. Vinul este apoi fermentat în butoaie mici de stejar, sporind și mai mult costul de producție. Chiar și cu jumătate de producție vândută la prețuri de câteva sute de dolari sticla, aceste vinuri încă au dificultăți în a obține profit și la mijlocul secolului XX o serie de recolte proaste au condus multe domenii din regiune spre faliment.

Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https.//oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro