Dacă, lângă Valencia, se organizează anual La Tomatina, festivalul la care participanții se bat cu roșii, Rioja este gazda unei lupte cu… vinuri în fiecare vară. Mii de localnici și turiști se reunesc pentru festivalul vinului, La Batalla del Vino de Haro. Pelerinii urcă pe un munte din apropiere pentru a vizita chilia unui sfânt și, la întoarcere, își toarnă unii altora vin roșu, stropindu-se din cap până-n picioare. Finalmente, e ca și cum ai face baie într-un butoi cu vin!

În secolul al VI-lea, după moartea lui San Felices de Bilibio, un faimos pustnic local, locuitorii zonei au început să viziteze peștera în care au fost găsite rămășițele sale. Acest loc este cunoscut de atunci ca Riscos de Bilibio. În secolul al XV-lea, autoritățile au decis să profite de această situație și să organizeze un pelerinaj. Încetul cu încetul, după construirea primului schit, sărbătoarea s-a perfecționat până când, la sfârșitul secolului al XIX-lea, au apărut primele semne ale „botezurilor” cu vin. Datorită căldurii și a euforiei care însoțea mesele, pelerinii au profitat de ocazie pentru a începe „bătălia” și a se răcori prin această savuroasă modalitate specifică.

Evenimentul se deschide cu un pelerinaj tradițional de 6 kilometri, care este urmat de o liturghie. O dată încheiată, începe bătălia vinului, pentru care există următoarele reguli:
-trebuie să fii îmbrăcat în alb pentru ca restul participanților să-ți poată păta hainele cu vin;
-este obligatoriu să porți la gât o eșarfă roșie, prin care, în fapt, îți exprimi acordul să fii stropit cu vin;
-dacă descoperi pe cineva care nu este pătat cu vin roșu, trebuie să-l urmărești și să-i torni vin în cap;
-singurele „arme” permise sunt: pistoale cu apă umplute cu vin roșu și sticle de plastic pline cu aceeași licoare.

Bătălia se termină când toți participanții sunt pătați cu vin roșu de sus până jos. Cu toate acestea, petrecerea continuă, deoarece muzica și mâncarea sunt o parte esențială a acestei fiesta. De fapt, majoritatea pelerinilor nu pleacă de aici până nu au gustat una dintre mâncărurile tipice din La Rioja, precum melcii în sos de vin sau cotletele cu lăstari de viță de vie. Toate acestea, desigur, însoțite de un vin bun de Rioja.
Festivalul are loc pe 29 iunie (Ziua Sfântului Petru), începe la ora 8:00 dimineața și durează ziua întreagă.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro