Dulciurile tradiționale din Siena datează din Evul Mediu. Cândva, cavallucci erau cunoscuți și sub numele de berriquocoli. Au rămas la fel de-a lungul secolelor, păstrând miere, zahăr, făină, coji confiată de fructe și condimente ca ingrediente. Potrivit lui Giovanni Righi Parenti, gurmandul sienez și autor al cărții La cucina toscana („Bucătăria toscană”), denumirea cavallucci ar fi putut proveni din obiceiul, care s-a pierdut în timp, de a ștampila figura unui cal pe fursecul proaspăt copt. O altă explicație, tot de la Righi Parenti, este că numele provine de la hanurile de țară, unde trăsurile se opreau, în drumul lor spre oraș, pentru hrăni și odihni caii.

Pentru multe asemenea delicatese, se pune alături pe masă o sticlă de Vin Santo. Acest vin licoros are origini legendare; prima mențiune datează de la începutul creștinismului, când se folosea la ritualul Liturghiei. O altă versiune atribuie denumirea sa unei întâmplări de la sfârșitul anului 1439, când Papa Eugen al IV-lea a convocat un conciliu pentru a discuta despre unirea Bisericii Romano-Catolice cu cea Răsăriteană. Șapte sute de prelați erau greci, iar între ei Bessarion, Episcopul de Niceea, gustând vinul dulce toscan a exclamat: „Dar acesta este Xanthos!” (vin produs pe insula greacă omonimă), transformat apoi în latină „Santus”.

Vin Santo este produs prin colectarea celor mai buni struguri, care apoi sunt lăsați să se usuce pe rogojini sau agățați pe cârlige. După aceea, strugurii sunt zdrobiți iar mustul transferat în butoaie de stejar . Butoaiele erau în vechime sigilate și amplasate în podul casei principale sau într-o mansardă, deoarece se credea că schimbările extreme de temperatură vara și iarna erau benefice pentru fermentare și pentru dezvoltarea notelor de gust ale vinului. Pentru un Vin Santo de calitate este necesară o învechire la butoi și în sticlă de minimum trei ani, deși mulți producători consideră că această perioadă de înnobilare a vinului trebuie extinsă la zece ani. În fiecare an, Montefollonico (un mic cartier medieval lângă Torrita di Siena), devine „Satul Vin Santo” pentru toți pasionații de oenologie.

Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judex Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro