Pétrus este un domeniu din Pomerol, lângă hotarul de est cu Saint-Émilion. O mică proprietate de doar 11,4 hectare, Château Pétrus produce un vin roșu în întregime din struguri Merlot. Deși vinurile din Pomerol nu au fost niciodată clasificate în mod formal, Pétrus este considerat, alături de Château Le Pin, ca fiind unul din cele două vinuri remarcabile al acestei apelațiuni și se clasează în mod constant printre cele mai scumpe vinuri din lume. O sticlă de Pétrus are un preț mediu de 2.630 $.

Domeniul a aparținut familiei Arnaud încă din secolul XVIII, dar, după 1925, Madame Loubat, văduva deținătorului hotelui omonim din Libourne și care deținea și Château Latour în Pomerol, a cumpărat bucată cu bucată podgoria, devenind unicul proprietar. În 1947, ea a avut inspirați să-i ofere Lordului Primar al Londrei două sticle magnum din recolta 1938 pentru nunta Prințesei Elisabeth, viitoarea regină.
Faima lui Pétrus în SUA a crescut în anii 1960, o dată cu promovarea de către Henri Soulé, proprietarul restaurantului Le Pavillon din New York. Potrivit lui Alexis Lichine, „Pétrus a fost servit la Le Pavillon în zilele în care Onassis stătea la o masă din colț. După aceea, Pétrus a devenit un simbol al statutului elitist…”.

Domeniul produce în medie doar 30.000 de sticle pe an. Strugurii sunt recoltați manual timp de două până la trei zile. În general, vinul este învechit minimum între 12 și 16 luni în butoaie de stejar, dintre care jumătate sunt noi, înainte de îmbuteliere.
În 1956, 1965 și 1991, recoltele nu au produs struguri de calitatea dorită și s-a renunțat la vinificare. Anii 1963, 1968, 1977 sau 1984 există în cantități foarte mici din același motiv. În schimb, anii 1921, 1929, 1947, 1961, 1989, 1990, 2000, 2009 și 2010 au primit toate un scor de 100/100 din partea criticului Robert Parker.

Un vin roșu-rubiniu închis, cu inserții cărămizii, având 14,5% alcool, „expresia anului de recoltă 2012 explorează calităţile incontestabile ale strugurilor Merlot culeşi manual la maturitate deplină din vii vechi de 42-45 ani, rafinându-le printr-o maturare a vinului în baricuri noi, timp de 22-28 de luni. Se obţine astfel un vin extrem de elegant, cu o profunzime aparte, o structură excepţională şi o lungime de invidiat. (…) Nuanţe splendide de fructe şi flori, complimentate cu adieri minerale. Gustul este complex şi somptuos, concentrat în jurul aromelor de ciocolată, fructe de pădure, lemn dulce, coacăze şi tonuri minerale”.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judex Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro