În viață sunt amintiri care te marchează profund și definitiv. Imaginea subiectului poartă peste ani personalitatea unică a celui care a primit pecetea prieteniei.

În 2002, inegalabilul TOTO CUTUGNO era invitat la Gala Costin Mărculescu să susțină un recital la Circul de Stat. Am cunoscut atunci un uriaș artist, un cantautor cu peste 400 de creații, care a cucerit Italia și întreaga lume, o voce caldă, inconfundabilă, un timbru aparte, adânc întipărit în gândurile și emoțiile tinereții noastre.

La petrecerea de după spectacol, aveam să descopăr un mare prieten al României, un sincer admirator al plaiurilor străbune și al frumuseții femininelor noastre. După ce, la „Cerbul de Aur”, ne-a cântat „Ciobănaș cu 300 de oi”, TOTO ne-a urat, tot în limba română, „La Mulți Ani”. Au fost destăinuiri de suflet, povești savuroase, proiecte de viitor.

Înspre dimineață, într-o atmosferă incandescentă, Jan Mocanu Strugurel i-a spus „Buongiorno Italia” și i-a întins microfonul. Iar TOTO ne-a spus: „Ciao”! În limba italiană, „Ciao” e considerat un salut colocvial folosit atât la întâlniri, cât și la despărțiri.

Și acum, după 21 de ani de atunci, s-a produs despărțirea. TOTO s-a retras discret de pe scena vieții. El nu ne va mai cânta, dar ne va încânta în veșnicie, în visele noastre spre frumusețe, împliniri și dragoste. Ne rămâne amintirea unui suflet romantic, sensibil, generos, un simbol al muzicii, o legendă, o voce unică, un idol al tinereții noastre.

„Lasciatemi cantare / Con la chitarra in mano / Lasciatemi cantare / Sono un italiano”.

Prieten drag, te iubim la infinit! Rămâi cu „ochii plini de melancolie”.

TOTO, rămâi UN ITALIANO ! UN ITALIANO VERO !

Sorin Mihăilescu
23 august 2023

 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro