Încă din Antichitate, când amforele pline cu licori plecau de aici în tot Imperiul Roman, Catalonia produce unele dintre cele mai bune vinuri din arealul iberic, datorită climatului său ideal și tradiției vinicole vechi de milenii. Cele mai bune vinuri catalane sunt cele din regiunile Priorat, Empordà și Penedès. Aceasta din urmă produce o mare parte din renumita cava, un vin spumant perfect comparabil cu cel din Champagne.

Catalunya este o denumire de origine protejată (DOP, adică Denominació d'Origen Protegida în catalană) pentru vinul din regiune, care a fost oficial recunoscută în 2001. A fost creată cu scopul specific de a oferi sprijin comercial unui număr de peste 200 de mici podgorii și crame (bodegas), care au produs mereu vin de calitate, dar care nu au fost incluse în alte DOP-uri specifice din Catalonia. Nu are o locație geografică anume, dar este formată din peste 40 km² de podgorii individuale, care sunt dispersate în întreaga Catalonie, și permite amestecarea strugurilor din alte DOP-uri. Altminteri, „denumirile de origine protejată” cele mai cunoscute sunt Alella, Cava, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona, Terra Alta.

Peste 250 de milioane de sticle de spumant cava se fac în fiecare an respectând cu strășnicie metoda tradițională, presupunând o dublă fermentare a vinului de bază, mai întâi în butoaiele de stejar, apoi în sticle. Cava poate avea variante în alb (blanco) sau rosé (rosado), iar principalele soiuri de struguri utilizate sunt Macabeo, Parellada și Xarel·lo. Cava DOP cuprinde peste 38.000 de hectare de podgorii, aparținând unui număr de 6.391 de viticultori. Cei mai mulți sunt din zona Penedès, iar locul cel mai cunoscut unde este realizată vinificarea este Sant Sadurní d'Anoia.

… Brut Rosé Alsinac este o cava învechită 12 luni în sticlă, asamblajul fiind din 40% Monastrell, 30% Garnacha și 30% Trepat. Cu culoare roz ca de coral și o efervescență de durată, este un aperitiv ideal, savurat la începutul mesei, împreună cu mâncăruri din orez sau fructe de mare. Înainte de servire se ține câteva ore în frigider, până ajunge la 6 grade Celsius, după care se bagă 30 de minute la congelator pentru a se obține o temperatură de 3 grade Celsius, optima pentru a i se aprecia toate calitățile. La producător, prețul pleacă de la puțin peste 20 de euro.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judicem Grațian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro