…Este Toscana definită de Sangiovese? Dacă ne gândim la Chianti, Brunello di Montalcino sau Morellino di Scansano, întrebarea e una pur retorică. E loc și pentru alte soiuri, nespecifice regiunii? Supertoscanele au dovedit că da, în special prin Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Masseto, un vin 100% Merlot, continuă, însă, să se deosebească de mai toată Toscana dar și de rudele sale din Bolgheri ca o expresie excepțională a unei singure podgorii.

Cheia se află în individualitatea terroir-ului, explică Stephen Brook. Podgoria de 7 hectare, cu o densitate de 4.000 vițe/ha este situată la o altitudine între 100 și 110 metri. A dat prima recoltă în 1987 și are o producție anuală medie de numai 30.000 sticle. Până de curând, Masseto a fost un vin etichetat ca un nou tip de Ornellaia, ambele vinuri fiind create după 1980 de către Lodovico Antinori. Ornellaia a fost primul proiect, iar întâia sa recoltă a fost cea din 1985. Până în acel moment, Coasta Toscanei nu prea era cunoscută pentru vinurile sale. Proprietatea familiei Antinori producea vinuri rosé, iar majoritatea vinurilor locale făceau pur și simplu parte dintr-un sistem de policultură, prin care fermierii făceau și ceva vin alături de măsline și fructe. A existat, însă, acea excepție majoră - Sassicaia.

Masseto a apărut ca un vin separat tocmai pentru că nu se încadra în conceptul Ornellaia. André Tchelistcheff, vinificatorul ruso-american, a fost cel care, în rolul său de consultant fondator al Ornellaia, a identificat o parcelă de șapte hectare de pe proprietatea din Bolgheri ca fiind ideală pentru Merlot, în mare parte datorită solurilor sale argiloase, care în mod clar nu erau ideale pentru Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc.

Antinori a fost reticent la început, deoarece Merlot era un soi aproape necunoscut în Toscana, în afară de unele plantații de la Castello di Ama în Chianti Classico, o regiune foarte diferită de coasta Toscanei. Vinul Merlot al familiei Frescobaldi, Lamaione - produs la moșia Castelgiocondo din Montalcino - nu a fost făcut până în 1991. Mai mult, vinul de referință din Bolgheri a fost Sassicaia, care nu a inclus niciodată Merlot în amestec.

Cea mai mare parte a podgoriilor a fost plantată în 1984, iar restul, în sectorul inferior, în 1995, deși au existat și unele replantări mai recente. Curând a devenit evident că Masseto era un vin fin cu propriile sale caracteristici. A atras atenția colecționarilor italieni, care nu s-au speriat de prețul său ridicat. (Încă de la început, Masseto a fost lansat la un preț mai mare decât Ornellaia.) Un scor perfect de 100 de puncte acordat de revista The Wine Spectator pentru recolta din 2001 l-a consacrat definitiv. În general, Tibor Gál a învechit vinul timp de aproximativ 18 luni în 50% butoaie de stejar nou. Astăzi, Masseto petrece doi ani în stejar nou, deoarece vinul are suficientă substanță pentru a rezista la interferența cu lemnul nou. Venind din Saint-Emilion, noul vinificator Axel Heinz a fost tentat să reducă racking-ul la minimum, așa cum se întâmplă pe malul drept din Bordeaux, dar a constatat în curând că Masseto avea nevoie în mod regulat de racking (transfer dintr-un butoi în altul) pentru a evolua corect cu ajutorul lemnului de stejar…

Masseto 2019, cu 15% alcool, are un potențial de învechire excepțional – de 20 până la 25 de ani. Vinificarea este complexă: „ Fiecare parcelă este vinificată separat. Fermentația malolactică se produce în butoaie noi de stejar franțuzesc, iar procesul de maturare este de 24 de luni în butoaie de stejar franțuzesc: 12 înainte de asamblaj și alte 12 după. Învechit pentru 12 luni în sticlă”.

Necesită decantare de minimum două ore și se parteneriază de minune cu fripturile de vită, miel și vânat. Degustătorii au remarcat la nivel olfactiv „arome impresionante de cireșe coapte, note de violetă, lemn dulce și ciocolată neagră”, iar la nivel gustativ „un vin bogat și complex, dens, cu taninuri rafinate și catifelate ce îmbracă palatul, postgust proaspăt și vibrant”. De la Robert Parker la Wine Spectator, toate evaluările au condus spre un punctaj de 98 de puncta. Prețul este pe măsură – de la 1.000 de euro sticla. …Dar visurile nu ni le poate lua nimeni!

Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judicem Grațian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro