…În ultimele noastre postări, ați întâlnit termeni ca Jeroboam sau Salmanazar și referiri la sticle „atipice” de vin – de 3, 6 sau 9 litri. Sticla așa-zicând standard de vin este de 0,75 litri, iar un „box” conține, de obicei, 6 sau 12 astfel de sticle. De ce 0,75 litri? Majoritatea butoaielor de stejar în care vinul petrece un prim stagiu în cramă au, de regulă, 225 de litri. Tras la sticlă, fără pierderi, ies 300 de „bouteilles” de 0,75 litri.

Mai există, în special la vinurile licoroase (gen Tokaji ori Sauternes), sticle de 0,5 litri („jeannie”). Miniaturile de 0,375 litri („demi”) și mai mici (250 mililitri – „chopine”, 200 mililitri – „piccolo”, 187,5 mililitri – „quarter”, „ponei”, „split” etc. pentru vinuri liniștite sau „Benjamin” pentru spumante, 100 mililitri – „cylindre”) au, de regulă, scop publicitar ori comercial (un raport preț vs. volum mai bun) sau sunt folosite în anumite locuri și ocazii atipice pentru consumul uzual, cum ar fi, de pildă, pe avion și în mini-barul din camera de hotel.

De ce, atunci, sticle mai mari pentru păstrarea vinului, începând cu Magnum-ul de 1,5 litri? Doar o rațiune de marketing, un obiect frumos și impresionant de pus în vitrina unui magazin de vinuri sau de etalat în mini-crama proprie din pivniță (dacă ai) sau, vai, în sufragerie, printre bibelouri? Nu, de fapt, nu!

După cum bine știm, vinul este o ființă vie. Podgorenii spun că, primăvara, când viiile înmuguresc, există o reacție tainică și în butoaiele din pivniță! Iar, în sticlă, ca și în baric, vinul continua să evolueze, să dezvolte anumite procese oxidative, să se „învechească” frumos, să se înnobileze (e drept, nu la nesfârșit, ci urmând o sinusoidă, atingând, la vinurile bune, un punct de apogeu după 10, 15 sau 20 de ani, apoi începând să decadă ușor). Acest fenomen, de învechire nobilă, are condiții mult mai prielnice de exprimare cu cât sticla este mai mare. Cu cât sticla este mai mică, cu atât evoluția este mai rapidă, iar durata de viață mai scurtă! Așadar, un vin roșu învechit vreme de un deceniu într-o sticlă, să zicem, de 3 litri se comportă altfel decât cel care a petrecut aceeași perioadă într-o sticlă de 0,75 litri. Generalizând, are alt gust, dezvoltă o altă complexitate de arome în nas și pe palat, are un post-gust diferit. (Sigur, de la caz la caz, se impun și alte considerații, dar nu ne propunem să intrăm aici în detalii microbiologice etc.)

Dincolo de rațiunile logistice de depozitare, iată că nici populara „damigeană” nu este, astfel, de disprețuit! (Multă vreme, am crezut că, după sonoritate, acesta ar fi un cuvânt de origine turcă. În realitate, însă, are, ca și „zaibărul” bunăoară – care vine de la alsacianul Albert Seibel, o etimologie franțuzească post-filoxerică. „Damigeană” = „demi-jeanne”, o unitate de măsură cumva echivalentă cu „vadra” de 20-25 de litri!)

…Există mai multe feluri de sticle cu volum mai mare decât cea obișnuită, dar și acestea diferă, ca volum și, în special, ca denumiri la cele pentru vinuri liniștite (tip Bordeaux) față de cele pentru vinuri spumante (tip Champagne).
Iată, comparativ, denumirile (multe dintre ele cu referințe biblice):
Volum    Bordeaux         vs.          Champagne
1,5 litri   Magnum                          Magnum
2,25 litri Tregnum/Marie Jeanne        -
3 litri       Double Magnum           Jeroboam
4,5 litri    Jeroboam                       Rehoboam
6 litri       Imperial                          Matusalem
9 litri       Salmanazar                    Salmanazar
12 litri     Balthazar                       Balthazar
15 litri     Nabucodonosor           Nabucodonosor
18 litri     Melchior/Solomon       Melchior/Solomon
27 litri     Goliath                           Primat
30 litri     Melchisedec/Midas      Melchisedec

Una dintre cele mau mari sticle de vin cunoscute avea 130 de litri și cântărea, goală, 68 de kilograme. Denumită „Maximus”, avea 1,38 metri înălțime și a fost folosită pentru un vin din Napa Valley, California – Cabernet Sauvignon Private Reserve Beringer 2001. Dacă o sticlă obișnuită de 0,75 litri poate fi achiziționată acum cu un preț de sub 200 de dolari, Maximus s-a vândut, în 2004, la o licitație Sotheby's ținută în New York cu 55.812 dolari!

În Australia, în 2005, a fost creată o sticlă cu volumul de 64 de galoane și 6 picioare și 5 inci înălțime (1,96 metri), care conține echivalentul a 387 de sticle de Shiraz de dimensiuni obișnuite (290,25 litri). Vintage „Five Virtues” a fost creat special pentru această sticlă și este realizat prin eforturile a 5 vinificatori. Cartea Recordurilor Guiness a declarat-o cea mai mare sticlă făcută vreodată...

În Bordeaux, există, după 1978, tendința ca Jeroboam (înainte vreme 4,45 litri) să aibă 5 litri.
Iar în Champagne, Solomon poate avea 20 de litri.

O sticlă aparte de șampanie Pol Roger, făcută special pentru Sir Winston Churchill după Al Doilea Război Mondial conținea fix 20 de uncii (591,47 mililitri), adică exact cât îi plăcea acestuia să bea dimineața! Acum, acest tip de spumant este îmbuteliat în sticle obișnuite.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judicem Grațian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro