Cine, cu aproape o jumătate de veac în urmă, mergea la spectacolele Cenaclului Flacără nu are cum s-o uite: micuță, cu o siluetă atrăgătoare, cu părul negru coafat ca Mireille Mathieu, apoi vopsit blond și cu un zâmbet absolut superb, Maria Nagy (născută pe 16 septembrie 1957, la Remetea, în județul Harghita) ieșea imediat în evidență și mulți se îndrăgosteau pe loc de ea. La un moment dat, însă, dispare din fața publicului autohton, pentru a reveni abia după patru decenii, în 2022, în cadrul unui spectacol al Teatrului „Constantin Tănase”. Ce s-a întâmplat între timp și cum aproape s-a îndrăgostit Omar Sharif de ea? O viață de film pentru cea supranumită „Bonnie Tyler de România”.
A debutat la vârsta de 12 ani în localitatea natală. În 1969, la Casa de Cultură din Remetea, prima oară pe o scenă, ea cântă folclor secuiesc dar și câteva melodii ale Margaretei Pâslaru. În 1976, apare la „Festivalul Muzicii Tinere”, împreună cu Folk Group 5. În anul 1977, alături de aceeași trupă câștigă Marele Premiu al Festivalului organizat la Miercurea Ciuc. Prima apariție de Televiziune și Radio are loc cu ocazia Festivalului Muzicii Tinere din Miercurea Ciuc la emisiunea în limba maghiară a TVR, redactor muzical fiind Zoltán Boros și, respectiv, Zoltán Borbély la Radio Târgu-Mureș. În martie 1978, este selecționată de către poetul Adrian Păunescu, împreună cu Folk Group 5, pentru emisiunea de televiziune „Antena vă aparține”. A urmat Școala Populară de Arte, la clasa profesoarei Florica Orăscu, în același an cu Gabriel Dorobanțu și Natalia Guberna. Primul disc cu melodii din repertoriul internațional cu texte adaptate de Erika Józsa, înregistrate tot cu redactorul muzical Zoltán Boros (reputat compozitor, pianist de jazz, dirijor și critic muzical), a apărut în 1982 la Casa de discuri Electrecord.
La un moment dat, însă, dispare din fațța publicului autohton, pentru a reveni abia după patru decenii, în 2022, în cadrul unui spectacol al Teatrului „Constantin Tănase”. Vedeta muzicii folk a participat la Gala Savoy, în cadrul unui spectacol în memoria Andei Călugăreanu alături de alți artiști consacrați. În 2018, Maria Nagy a participat și la un spectacol jubiliar, chiar în comuna sa natală, Remetea, show dedicat activității sale muzicale de o viață, 1968-2018. A mai avut apoi un spectacol la București, la Circul Globus, alături de Gabriel Cotabiță, Daniel Iordăchioaie și Alin Oprea. Dar ce s-a întâmplat cu ea între timp?
Povestește însăși artista într-un interviu pentru Impact.ro. „În 1977 am intrat prima oară la TVR la emisiunea de limba maghiară. Apoi l-am cunoscut pe Adrian Păunescu. Apoi a scris versurile Păunescu pe o melodie maghiară. În 1978, am scos trei piese, iar apoi m-a știut toată țara. Marina Almășan m-a sprijinit foarte mult în carieră, pe parcurs', a declarat Maria Nagy. În 1983, compozitorul Vasile Șirli, directorul de atunci de la Electrecord, singura casă de discuri din țară, i-a propus Mariei Nagy să scoată un dublu LP, cu 12 piese în limba maghiară și română. Proiectul nu s-a mai materializat, pentru că Maria nu a putut rezista invitației Teatrului „Constantin Tănase' de a pleca într-un turneu de două luni în Cairo. Aici a fost remarcată de un impresar, care anul următor, în 1984, i-a propus să cânte în Egipt.
„A fost cea mai grea decizie din viața mea, spune Maria. Dar m-am bucurat de un succes enorm acolo. Eram supranumită „fata care trece rampa'!, Aveam 30 de concerte în 30 de zile legate! Sălile și stadioanele erau arhipline la concertele la la care participam. Am ales, astfel, să rămân acolo! Am avut șansa, în acea perioadă, să cânt pentru Omar Sharif, Prințul Charles, senatorul american George McGovern și alte celebrități. Într-o perioadă, Omar Sharif venea zilnic la barul în care cântam. Îi cântam piese din repertoriul lui Edith Piaf.”
După aceea, Maria Nagy a avut contracte peste contracte. După ani buni petrecuți în Egipt, a plecat să cânte în Maroc unde a avut angajamente în restaurante și hoteluri din Casablanca, pe țărmul Mediteranei. „Acolo, i-am cântat odată Prințului Charles. Venise cu ocazia British Week. În aceeași perioadă, veneau în barul în care cântam și Sting și Bruce Springsteen”, spunea Maria Nagy pentru Impact.ro.
Maria a cântat în Egipt și Maroc până la sfârșitul anilor 90. În 1998 și-a întrerupt activitatea muzicală și s-a retras în Ungaria. A optat pentru o viață tihnită, după ce s-a măritat cu Ludwig, un german care a venit la Budapesta după ea. Maria și Ludwig au o fată, Julia, acum în vârstă de 25 de ani. Julia este studentă la Facultatea de Medicină, unde studiază Optimetria, cântă la pian și compune muzică clasică. Face, de asemenea și pictură, fiind câștigătoarea mai multor concursuri. A avut și câteva expoziții personale.
„În 1998, m-am stabilit într-un orășel turistic care are un lac foarte frumos, asemănător cu cel de la Balaton, dar puțin mai mic”, spunea Maria într-un interviu acordat lui Viorel Vintilă pentru România Liberă, în 2018. „ Sinceră să fiu, eu niciodată nu am vrut să părăsesc România, dar destinul a avut alte planuri cu mine. Am ales Ungaria, deoarece vorbesc limba maghiară și deoarece o parte din familia mea se stabilise în Ungaria, în 1994. Am ajuns în noua țară adoptivă în 1997, dar România a fost și este veșnic în inima mea – este țara unde m-am născut și pe care o iubesc. (...) Plecarea mea din țară a avut loc în anul 1983; eram colaboratoare la Teatrul C. Tănase din București, când am primit un telefon de la directorul teatrului, care m-a întrebat dacă vreau să plec în Cairo, cu Arșinel, Cristina Stamate și trupa de balet condusă de Cornel Patrichi, pentru o perioadă de 30 de zile. Ajunși acolo, contractul ne-a fost prelungit cu încă 30 de zile, în urma succesului avut. În România începuse perioada n care barurile se închideau la ora 21, străzile erau în beznă, programul TV dura 2 ore, fără turnee, hoteluri fără încălzire și fără apă caldă… așa că, în momentul în care am primit un contract cu Sheraton-Cairo Towers, am zis, instantaneu, DA! După Egipt au urmat Maroc, Franța și Yemen.”
Au existat și controverse legate de „Bonnie Tyler de România”, dar artista a ținut să le lămurească personal pentru presă. Supranumită „Bonnie Tyler de România”, Maria Nagy a avut o relație apropiată cu Nicu Ceaușescu. Aceasta a declarat, într-un interviu acordat pentru Libertatea, că l-a cunoscut la barul Paradis, de pe Litoral. „L-am cunoscut când cântam la Paradis, la mare, iar el mă știa de la Cenaclul Flacăra. Nu-mi amintesc exact cine m-a prezentat și cum, dar cred că domnul Viorel Păunescu, care era mâna lui dreaptă”. La adresa fiului fostului președinte , cântăreața are numai cuvinte de laudă. „Era un om minunat! Am auzit lucruri foarte urâte despre el, eu l-am cunoscut o vară întreagă, dar nu am văzut nimic rău. Dacă îl rugai de ceva să te ajute – te ajuta imediat. Vă spun o poveste cu el: am fost invitați la el la vilă, la Neptun. Eu mergeam de obicei cu Cornel Constantiniu, cu mașina, așa că nu prea știam eu drumul. Eram la vilă, iar la un moment dat a trebuit să plec la restaurant. Și s-a oferit să mă ducă el cu mașina. Cum nu mai țineam minte unde e barul respectiv, a coborât în stațiune și i-a întrebat pe oameni, foarte politicos: „Bună seara, vă rog frumos să-mi spuneți unde este restaurantul „cutare”! După care le-a mulțumit foarte frumos și m-a dus acolo. Deci nu era îngâmfat, era un om extraordinar și mă bucur că l-am cunoscut”, a declarat Maria Nagy pentru Libertatea. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Maria Nagy, tainele biografiei unei frumoase cântărețe de muzică folk. O poveste în care apare și Omar Sharif
- Detalii
- Lara Bobescu
- Planeta