Deși locuim în capitala mondială a divertismentului, comunitatea româno-americană din Los Angeles și împrejurimi nu prea se bucură de evenimente cultural artistice românești. Poate din când în când căte un spectacol muzical la restaurantul Dunărea (din Anaheim, orașul care găzduiește celebrul parc de distracții Disneyland).

Anul acesta ne-a vizitat actrița Claudia Motea cu un excelent spectacol one woman show și o prezentare de carte. Victor Canache, un Romanian In Hollywood întors în țară, regizorul filmului ”Capra cu trei iezi”, ne-a ocolit în turneul lui american de prezentare a peliculei comunităților româno- americane.

Acum câteva zile însă, ne-am bucurat de o seară culturală remarcabilă. La invitația societății Viitorul Român, producătoarea Mihaela Mihai a lansat documentarul artistic ”Mihai Viteazul: Prințul intrat în legenda Europei” în fața unei audiențe de oficiali, artiști și cinefili care au umplut cocheta sală principală la Hudson Theater, venerabil locaș de cultură din Hollywood. Regizoare și actriță (a teatrului Ariel din Rîmnicu Vâlcea), Mihaela a fost fascinată de recente revelații istorice despre marele domnitor român. Așa s-a născut acest documentar artistic, realizat pe calapodul emisiunilor canalul de televiziune History Channel, deci cu specialiști invitați dar și cu actori în scene ca de film.

Așa am avut parte și de o surpriză! Chiar la intrarea în sală am dat nas în nas cu Maia Morgenstern. Interpreta rolului Teofana. Supriza serii. N-am mai văzut-o pe Maia de câțiva ani de zile, atunci într-un spectacol la București. M-am bucurat să o îmbrățișez, realizând, amândoi, că de fapt ne cunoaștem de patru decenii... Puștește, ca pe vremea studenției, ne-am așezat pe-un colț de scară. Și am stat la o poveste.

Mi-a istorisit de mi-a fost drag să ascult, cum s-au împlinit copiii ei, ce mai fac colegii noștri, ce proiecte mai are. M-a fermecat, ca întotdeauna, cu energia ei, cu bunătatea ei, cu forța creativă, toate neschimbate. A urmat apoi sesiunea de discuții. De cum s-a așezat în luminile rampei, Maia s-a transformat cu dezinvoltură în ceea ce a fost întotdeauna, o mare actriță. Jucându-se cu asistența, mai în glumă, mai în serios.

Alături de Mihaela Mihai au cucerit cu nonșalanță sala și publicul s-a bucurat de o seară culturală emoțională. O rară șansă de a cunoaște, pe ecran și pe scenă, artiști români cu care să ne mândrim. O rară șansă de a mai simți, măcar pentru câteva ore, românește, în umbra marelui patriot Mihai Viteazul și a celor ce l-au re-adus pe celuloid.

Într-o seară de primăvară californiană, în inima uzinei de vise Hollywood, alături de prieteni și colegi, de români-americani, ne-am încărcat cu energie pozitivă la o poveste cu Maia.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro