Mircea Șcheau, specialist în securitate cibernetică a spus în cadrul podcastului Vorbe cu Sens ce putem face, ca persoane fizice, pentru a ne proteja din punct de vedere cibernetic.
Presupunând că utilizăm zilnic un laptop și un telefon, este important să ne instalăm cu licență programele necesare dar și un antivirus bun. Acest lucru, similar cu a încuia ușa cu cheia, presupune o cheltuială și nu asigură o protecție de 100% dar este cea mai bună variantă pe care o putem alege din punct de vedere al siguranței.
În altă ordine de idei, infractorii din acest domeniu întind curse, care se pot prezenta sub forma unor mesaje alarmante. Este important să nu picăm în plasă și să nu dăm curs unor invitații sosite de la adrese dubioase de e-mail. Anunțurile folosite pentru astfel de fraude sunt deosebit de tentante.
Cursele de acest gen pot fi întinse și targetat, adică infractorul prospectează ținta pe rețelele de socializare și identifică în ce zone manifestă un interes deosebit. Apoi își adaptează tentativa de fraudă la tema respectivă. Șansele ca victima să pice în plasă cresc considerabil, pentru că există acea curiozitate care îndeamnă persoana respectivă să facă click pe un mesaj bine calibrat pe ceea ce îi place. Este important să nu facem niciodată acest lucru fără a verifica adresa site-ului pe care este creat email-ul expeditorului. Este posibil ca la prima vedere să nu detectăm nimic suspect, dar dacă ne vom uita mai atent este probabil să observăm o literă sau un detaliu altfel. Acest semn trebuie să ne ridice un mare semn de întrebare.
De exemplu mesajele de genul ,,Trebuie să primiți coletul, vă rugăm să dați accept" apar exact în perioada Sărbătorilor sau anumite persoane le primesc în preajma zilei lor de naștere.
Ce se întâmplă însă dacă o persoană dă click pe un astfel de link suspect? Riscul este ca toate datele sale să fie criptate și să i se ceară bani ca răscumpărare.
Specialistul Mircea Șcheau ne sfătuiește să nu plătim dacă ajungem într-o astfel de situație, pentru a nu alimenta rețelele de infractori care comit astfel de fraude.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro