Siguranță cibernetică în proporție de 100% nu există. Putem însă să facem eforturi pentru a fi pregătiți pentru orice situație cu potențial periculos. În mediul online este foarte important să avem în vedere securizarea conturilor de e-mail, utilizarea unor parole diferite pentru conturile înregistrate în diverse aplicații și conceperea lor în formule cât mai complexe, care să conțină litere, cifre și simboluri.

Putem de asemenea să instalăm antiviruși atât pentru calculatoare și laptopuri cât și pentru telefoane și alte dispozitive mici, mai ales că pe acestea le utilizăm în mod special ca să accesăm aplicații importante, cum ar fi cele pentru conturile bancare.

Mircea Șcheau, specialist în securitate cibernetică a spus în cadrul podcastului Vorbe cu Sens: ,,Noi ne oferim întreaga viață pe tarabă. Postăm imagini din excursii și spunem: în acest moment sunt în nu știu ce localitate, cu nu știu cine. Ce se înțelege din această informație? Că nu sunt acasă, posibil să nu fie nimeni acasă, că sunt în localitatea x, poate menționez chiar și hotelul, că sunt cu persoana y ce nu este nici ea acasă și eventual mă conectez la wi-fi-ul public, nesecurizat al restaurantului, pentru că în loc să-mi plătesc un 5 euro în plus, prefer să mă expun pe o tarabă gândind că de ce aș fi eu victima unui atac."

Specialistul amintește că sunt atât atacuri țintite, pentru persoane importante, dar că există și atacuri care se produc pentru că există oportunitatea pentru ele. De obicei, atacatorii așteaptă, fără să-și facă simțită prezența, pentru a avea acces la o poartă de intrare în conturile victimei. Iar dacă vor să ,,spargă" interfața unei companii mari, pentru a fura date de acces sau informații prețioase, cea mai bună cale este prin intermediul unui om care lucrează acolo.

Tocmai de aceea, elementele de protecție, cum ar fi antivirușii, sunt necesare dar nu suficiente. Atitudinea omului ca angajat, modul în care se organizează și se prezintă, pot reprezenta oportunități pentru infractori de a trece de aceste elemente de protecție.

Mai multe detalii pe această temă puteți afla urmărind podcastul Vorbe cu Sens:

 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro