Mă bucur că, în sfârșit, m-au găsit cititorii și mi-au transmis prin email opiniile, comentariile și, mai ales, întrebările lor. Ceea ce vă încurajez pe toți să o faceți, atâta vreme cât folosim cu toții un ton civilizat, respectând dreptul la opinie al tuturor. Sunt la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., căsuța poștală a paginii mele de pe internet.

Comentariile, opiniile, dezbaterile despre coronavirus și mai ales politizarea pandemiei și a consecințelor socio-economice nu au dispărut. Părerile pătimașe nu s-au atenuat, iar controversele, de la natura virusului până la efectele secundare și pe termen lung al vaccinurilor, continuă – nu pe primele pagini – în presă. Chiar dacă majoritatea pare când dezinteresată, când împăcată cu gândul că ne-am ales cu încă o „răceală”, autoritățile și lumea medicală continuă să monitorizeze datele și statisticile cu minuțiozitate. Poți afla în direct toate cifrele la minut și cumulate în edițiile de sfârșit de săptămână ale cotidienelor.

Într-un mesaj nu tocmai măgulitor, domnul Vasile, atât știm despre dânsul, ne acuză de superficialitate în abordarea post-pandemică „pentru că vreți să luați apărarea lunaticului ăla de Donald Trump, care n-a făcut decât tâmpenii”. Domnul Vasile opinează că „au murit americani pe capete pe vremea lui ăla și voi ascundeți cifrele că l-ați vrut reales”. Numerele de îmbolnăviri și de decese sunt în continuare „îngropate” pentru că „le-a luat ăla cu el de la Casa Albă”. Apoi suntem avertizați că „o să vedeți voi când vine valul nou și numai noi ăștia din Europa scăpăm”.

Judecățile cititorului nostru demonstrează, din nou, cât de decolorate arată SUA, așa cum sunt percepute în zona carpatică. Dacă ne uităm la statisticile globale cele mai recente, în America în jur de o treime din populație a fost deja infectată, plasând-o a 41 din lume la număr de bolnavi la zece mii de locuitori. În jur de 3% din cazuri au fost mortale, pe locul 17 în lume calculând decese la zece mii de locuitori. Cifrele nu demonstrează abuzuri politice sau medicale. Conspirații întregi – folosite în primul rând în scop politic – au fost demascate. Sunt unii care consideră că totuși numerele sunt prea mari pentru cea mai civilizată țară din lume. Fără să scoată președinți și administrațiile lor vinovați.

Dar dacă tot ne-am uitat la statistici, ca să vedem ce-a găsit domnul Vasile și nouă ne-a scăpat, am descoperit ceva fascinant, dar îngrijorător. Că România – nu în primele 50 la îmbolnăviri – apare pe poziția a zecea la decese la zece mii de locuitori. Alături de Bulgaria, Ungaria, Bosnia Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Croația, Cehia, Slovacia și Slovenia, în primele 15 din lume! Printr-un cumplit joc al soartei, țările Europei centrale au fost disproporționat decimate de o pandemie mondială. Asta nu vi se pare ciudat, domnule Vasile? Și nici nu l-ați avut pe Donald Trump, nici măcar în vizită.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro