Evenimentul organizat de Banca Națională a României s-a desfășurat pe 15 noiembrie: dezbatere asupra lucrării ,,Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare. 9 secole de arhitectură în 666 imagini", de arh. Cristina Țurlea.

Cu această ocazie a fost prezentat și romanul ,,Darul Ioanei", de Stelian Țurlea, publicat la Editura Integral, din care a fost lecturat un fragment. Cartea poate fi comandată online de pe eIntegral.ro

Autoarea cărții ,,Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare. 9 secole de arhitectură în 666 imagini", Cristina Țurlea, a fost o minunată arhitectă și pictoriță. Anul trecut, în luna februarie a pierdut o lungă și grea bătălie cu cancerul, de‑a lungul căreia nu și‑a pierdut însă nici o clipă speranța și optimismul pe care le-a împărtășit celorlalți prin intermediul unui blog pe care la inițiat acum mai bine de 10 ani, de la primele manifestări ale bolii.

Acolo pe blog, Cristina Țurlea își povestea pas cu pas experiențele și documentările cu privire la simptome, tratamente, metode posibile de investigație, clinici și spitale, cu scopul declarat de a fi de folos altor semeni care s‑ar afla într‑o situație similară. 

Boala a intrat în remisiune și au urmat câțiva ani la fel de fericiți ca înainte, cu multă muncă și cu expoziții personale. Munca era, din 2005, în cadrul Băncii Naționale a României, Cristina Țurlea, doctor în arhitectură și urbanism, fiind implicată în restaurarea Palatului Vechi al instituției, despre ale căror istorie și muzeu Ziarul Lumina a scris pe larg. În același timp, pasionată de istorie, a plonjat în arhive și a dat la iveală volumele „Arhitectura şi spaţiile publice”, „Cronica restaurării Palatului vechi al BNR” (premiat în cadrul Bienalei de Arhitectură) și „Simboluri în arhitectura palatelor financiar‑bancare”.

Acesta din urmă, un album de artă reflectând 9 secole de arhitectură în 240 de pagini și peste 660 de imagini, a apărut, în condiții grafice impecabile, la Editura Meronia, în 2020, dar pandemia n‑a permis o lansare decât marţi, 15 noiembrie 2022, când autoarea lui nu mai putea fi de față... Nu fizic, căci spiritual da, fiind pomenită și lăudată așa cum merita de către toți cei care au vorbit la evenimentul din sediul instituției căreia îi dăruise ultimii ei ani de viață. Începând cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, continuând cu consilierul său, Cristian Păunescu, cu Jana Balacciu Matei, din partea editurii, cu mesajul președintei Uniunii Arhitecților din România, Ileana Tureanu, citit de vicepreședinta Silvia Pintea, și sfârșind cu Nicolae Noica, fost ministru al lucrărilor publice și amenajării teritoriului (MLPAT) și actualul director al Bibliotecii Academiei Române, toți au vorbit cu prețuire și căldură despre Cristina Țurlea și era vizibil că n‑o fac din nici un fel de obligație, ci din adâncul sufletului.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro