Generații întregi au crescut cu Teleenciclopedia, așteptând cu nerăbdare în fiecare sâmbătă seara minunata emisiune de cultură generală. Este una dintre cele mai longevive emisiuni din programele posturilor de televiziune din România, prima difuzare a ei înregistrându-se la data de 22 mai 1965. Emisiunea - lansatî cândva de Octavian Paler - este difuzată în continuare pe TVR1, sâmbătă după-amiaza la ora 18.45. Sunt prezentate documentare cu subiecte diverse: natură, artă, tehnologie, sănătate ș.a. Cele mai multe documentare sunt acum achiziționate de la BBC.

Emisiunea păstrează același generic (un fragment din Momentul muzical pentru pian și orchestră de Nicolae Kirculescu) de mai mulți ani. Între comentatorii care au lucrat sau lucrează pentru Teleenciclopedia se numără: Mariana Zaharescu, Dinu Ianculescu, Florian Pittiș, Alexandru Marinescu, Adela Mărculescu, Petru Mărgineanu, Lucia Mureșan, Irina Petrescu, Silviu Stănculescu, Ion Caramitru, Traian Stănescu ș.a.

In primii ani ai televiziunii, femeile frumoase erau preferate pentru a prezenta programul sau emisiunile. Principalul criteriu de selectie era telegenia. Din prima generatie de crainice au facut parte frumuseti precum Mariana Zaharescu, Cleo Stiber, Georgeta Perlea sau Ioana Magura. Primul crainic bărbat al televiziunii a fost Florin Bratescu. In 1957, ca angajat la Radio, a dat o proba la televiziune. A trecut-o, cu conditia sa-si „lucreze" vocea si pronuntia, afectate de accentul sau „de Ieși". In 1960, conducerea televiziunii a hotarat introducerea alternantei barbat-femeie in prezentarea Jurnalului de stiri. Cuvantul decisiv in alegerea sa l-a avut Mihail Bujor Sion, seful propagandei la CC. De atunci, Bratescu a devenit o imagine a televiziunii, foarte indragita se pare, dupa cum rezulta din numeroasele scrisori primite de la admiratoare. De la una dintre ele i s-a tras porecla „Vulturașul", apelativul cu care telespectatoarea i se adresa idolului ei. In acei ani, munca unui crainic nu era deloc usoara, povesteste dl. Bratescu. De la caldura puternica a reflectoarelor, ce iti lasa dungi de sare pe camasile imbibate cu transpiratie, pana la suportarea produselor de machiaj de proasta calitate, multe trebuiau depasite. Nici la capitolul vestimentatie Televiziunea nu a "stat" prea bine. Initial, crainicii erau imbracati „la normă", ca si membrii Corului Radio. Abia mai tarziu li s-au cumparat haine de la magazinul „Arta modei" sau cravate mai deosebite de la „Matasea populara".

Mariana Zaharescu (1932-2019), abia ieșită de pe băncile liceului, a lucrat mai întâi la Radio, dar mai apoi a ajuns la Televiziunea Română. „Am participat la concurs si l-am câştigat. Cred că am fost aleasă datorită tinereţii mele şi a vocii pe care o am. Nu o luaţi ca pe o lipsă de modestie, însă am fost numită «Vocea de aur». (...) «Teleenciclopedia» a fost şi este o emisiune foarte iubită de oameni. Este adevărat ca nu mai are aceeaşi afluenţă de telespectatori, dar este încă urmărită“, mărturisea cu ani în urmă Mariana Zaharescu pentru Jurnalul.ro.

Mariana Zaharescu şi-a început cariera în radio şi şi-a făcut debutul la televiziunea naţională în 1956, când a fost lansat şi postul. A prezentat primul Revelion transmis de TVR şi a fost una dintre cele mai apreciate crainice. A urmat cursurile Conservatorului, în perioada în care i-a fost interzis să lucreze în televiziune. A revenit la jumătatea anilor 1960, când a început să lucreze pentru emisiunea Teleenciclopedia.

Povestea, însă, este un pic mai complicată și, indirect, i-a adus tinerei crainice și un... partener de viață. Mariana Zaharescu, una dintre primele crainice din televiziune, facea aceeasi munca si la Radio. Nemultumita de ritmul dur al muncii, femeia s-a plans de nevroza ce o capatase. A obtinut un concediu medical. Intre timp, insa, conducerea Sahia-Film, unde avea o alta colaborare, i-a cerut sa prezinte un Jurnal de stiri. Mariana Zaharescu a acceptat. Ghinionul ei a fost ca tocmai la acel film a venit presedintele Radioteleviziunii, Melita Apostol (prima sotie a liderului comunist Gheorghe Apostol). Stiind-o pe crainica in concediu si nemultumita de numeroasele ei vaicareli, a cerut desfacerea contractului ei de munca. Iar Mariana Zaharescu s-a maritat cu medicul care a vindecat-o de nevroză... 

In acele vremuri, televiziunea nu asigura tinutele crainicelor. „Noi trebuia sa facem rost de haine. Fiecare se descurca cum putea", povestea doamna Zaharescu. De asemenea, perioada de început a televiziunii a fost una foarte dura in ceea ce priveste aspectul crainicelor. Fara fard, accesorii sau tinute extravagante: „Eu n-am avut insa probleme din acest punct de vedere, pentru ca eram foarte modesta. Neplacerile au avut o alta cauza".

Din pacate, colaborarea cu institutia, din postura de crainica, a fost intrerupta dupa cativa ani. Motivul: sora sa s-a casatorit cu un cetatean italian si a plecat din țară. „Pe vremea aceea, asa ceva era considerată o faptă de neiertat, îndreptată impotriva regimului. Este lesne de inteles ca n-a mai durat mult si Securitatea mi-a facut dosar, urmand apoi excluderea din televiziune", isi aminteste fosta crainica. Intre timp, Mariana Zaharescu a terminat Conservatorul, sectia canto: „Pot spune ca sunt artist liric".

Munca in televiziune, mai ales daca este vorba despre o transmisiune in direct, nu este lipsita de patanii, unele mai grave, altele amuzante. Nici pe ea nu au ocolit-o astfel de incidente. „Odată, cand eram de serviciu, citeam programul unui concert. La un moment dat, reflectorul din fata mea a explodat. M-am speriat foarte tare, ba chiar am crezut ca a tras cineva in mine. Nu era asa, dar tot imi tremurau picioarele. Problema era ca ramasesem fara lumina. Din fericire, o colega de la «tehnic» a venit repede si mi-a tinut o lanterna pentru a putea citi in continuare programul", isi aminteste fosta crainica tv.

Si in viata de zi cu zi Mariana Zaharescu a avut parte de tot felul de peripetii. „Ma oprea lumea pe strada si-mi pipaia parul pentru a se asigura ca e natural. Il aveam foarte ondulat si lor li se parea ca este peruca. Apoi, erau foarte curiosi pentru a vedea cum am picioarele. La tv nu apaream decat de la bust in sus, asa ca ma analizau amanuntit. Si, apropo de asta, o fetita de vreo cinci ani m-a intrebat: «Doamna, va vad la televizor. Dar nu-mi dau seama unde va tineti picioarele. M-am uitat si in spatele televizorului si tot nu le-am vazut"...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro