Piureu de vinete cu brânza (Hunkar Begendi)
„Aceasta e o reţetă care mie mi se pare că aduce întrucâtva cu vinetele cu parmezan italieneşti din cauza brânzei. Bineînţeles că turcii susţin că orice asemanare e pur întâmplătoare şi că, în cel mai rău caz, italienii poate s-au inspirat din bucătăria turcească. În particular, fie şi pentru faptul că această reţetă are povestea ei. O variantă spune că aceast fel a fost inventat de bucătarul sultanului Murad al IV-lea (1612-1640); a doua variantă afirmă ca soţia împăratului Napoleon, împărăteasa Eugenia, a mâncat acest fel când a vizitat palatul Topkapi. Nu ştiu care e adevărul istoric; însă pot afirma cu certitudine că este o reţetă excepţională şi că savoarea îi e data de brânză. Un caşcaval bun sau kaseri-ul grecesc sunt foarte indicate pentru acest fel, care e servit de regula cu kebab de miel.
Ingrediente:
- 4 vinete mici (cam de 0,25 kilograme bucata sau 2 mai mari, cam de 0,5 kilograme bucata)
- 1 lingură unt
- 1 lingură făină
- 1/3 cană lapte
- 1/4 ceașcă caşcaval de oaie ras (reţeta originală e cu brânză kaseri)
- 1/2 linguriţă sare
- piper dupa gust
Mod de preparare:
Coaceţi vinetele ca pentru salată: înţepaţi-le în câteva părţi cu furculiţa şi prăjiţi-le pe plită, întorcându-le până când pieliţa lor îşi schimbă culoarea şi se desprinde cu usurinţă. Alte variante ar fi coptul în cuptor sau pe grătar în aer liber. Când sunt gata, lăsaţi-le să se răcească, apoi curaţaţi-le de coajă (se va desprinde cu uşurinţă). Tăiaţi codiţa şi orice porţiune arsă. Tăiaţi în jumătăţi şi bateţi-le bine pe un fund de lemn, cu ajutorul tocătorului de vinete sau a unui cuţit.
Într-o tigaie, încălziţi untul la foc mediu. Când s-a topit, adăugaţi făina şi amestecaţi apoi imediat laptele, tot o dată. Amestecaţi cu un tel până când sosul se îngroaşă considerabil. Adăugaţi vinetele şi daţi focul la minimum. Amestecaţi tot timpul cam 5 minute. Luaţi de pe foc şi adăugaţi caşcavalul, sare şi piper dupa gust. Amestecaţi bine până când compoziţia e suficient de tare, de consistenţa unei creme groase.”
...„Poftă bună!“ sau, mai degrabă, „Afiet olsun!“.
Notă lămuritoare. KAS(S)ERI: Brânză făcută, în Grecia și Turcia, din lapte nepasteurizat de oaie (cu un procent foarte mic de lapte de capră), moale, de culoare galben deschis, asemănătoare cu provolone și mozzarella.