Interacțiunea îndelungată a scriitoarei Adriana Gurău cu gastronomia turcească a însemnat și consemnarea unui șir de rețete savuroase, de care Bucătărescu a profitat din plin!

Piureu de vinete cu brânza (Hunkar Begendi)

„Aceasta e o reţetă care mie mi se pare că aduce întrucâtva cu vinetele cu parmezan italieneşti din cauza brânzei. Bineînţeles că turcii susţin că orice asemanare e pur întâmplătoare şi că, în cel mai rău caz, italienii poate s-au inspirat din bucătăria turcească. În particular, fie şi pentru faptul că această reţetă are povestea ei. O variantă spune că aceast fel a fost inventat de bucătarul sultanului Murad al IV-lea (1612-1640); a doua variantă afirmă ca soţia împăratului Napoleon, împărăteasa Eugenia, a mâncat acest fel când a vizitat palatul Topkapi. Nu ştiu care e adevărul istoric; însă pot afirma cu certitudine că este o reţetă excepţională şi că savoarea îi e data de brânză. Un caşcaval bun sau kaseri-ul grecesc sunt foarte indicate pentru acest fel, care e servit de regula cu kebab de miel.

Ingrediente:
- 4 vinete mici (cam de 0,25 kilograme bucata sau 2 mai mari, cam de 0,5 kilograme bucata)
- 1 lingură unt
- 1 lingură făină
- 1/3 cană lapte
- 1/4 ceașcă caşcaval de oaie ras (reţeta originală e cu brânză kaseri)
- 1/2 linguriţă sare
- piper dupa gust

Mod de preparare:

Coaceţi vinetele ca pentru salată: înţepaţi-le în câteva părţi cu furculiţa şi prăjiţi-le pe plită, întorcându-le până când pieliţa lor îşi schimbă culoarea şi se desprinde cu usurinţă. Alte variante ar fi coptul în cuptor sau pe grătar în aer liber. Când sunt gata, lăsaţi-le să se răcească, apoi curaţaţi-le de coajă (se va desprinde cu uşurinţă). Tăiaţi codiţa şi orice porţiune arsă. Tăiaţi în jumătăţi şi bateţi-le bine pe un fund de lemn, cu ajutorul tocătorului de vinete sau a unui cuţit.
Într-o tigaie, încălziţi untul la foc mediu. Când s-a topit, adăugaţi făina şi amestecaţi apoi imediat laptele, tot o dată. Amestecaţi cu un tel până când sosul se îngroaşă considerabil. Adăugaţi vinetele şi daţi focul la minimum. Amestecaţi tot timpul cam 5 minute. Luaţi de pe foc şi adăugaţi caşcavalul, sare şi piper dupa gust. Amestecaţi bine până când compoziţia e suficient de tare, de consistenţa unei creme groase.”

...„Poftă bună!“ sau, mai degrabă, „Afiet olsun!“.

Notă lămuritoare. KAS(S)ERI: Brânză făcută, în Grecia și Turcia, din lapte nepasteurizat de oaie (cu un procent foarte mic de lapte de capră), moale, de culoare galben deschis, asemănătoare cu provolone și mozzarella.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro