Populația maori din Noua Zeelandă face un grătar cu totul special, folosind pietre încinse, pe care pune bucăți de carne de porc amestecate cu legume și înfășurate în foi de banan sau alte frunze aromate cuprinzătoare. Acest stil de a găti se cheamă hangi și poate fi imitate cu succes dacă pietrele încinse sunt înlocuite cu un grătar cu plită cu suprafață de rocă vulcanică, iar frunzele de banan sunt substituite de folie de aluminiu. Eu am mai adăugat și câteva elemente străine de tradiția gastronomică maori, un pic cam sobră după gustul meu…

CARNE CU LEGUME LA JAR ÎN STIL MAORI

Ingrediente:

1,5 kilograme mușchi de porc
500 mililitri ulei de palmier
10 cepe albe
10 ardei verzi
5 morcovi medii
2 ardei iuți
25 roșii cherry
1 ananas (proaspăt tăiat, nu conservat!)
2 pachete unt
1 sticlă 500 ml cola (pentru caramelizare)
½ pahar brandy sau echivalent
pudră de ghimbir
pudră de turmeric

Mod de preparare:
Mușchiul de porc se taie cuburi cu latura de 3-4 centimetri, care se trag la tigaie în ulei de palmier, după care se scurge de lichid și se pudrează cu turmeric și ghimbir. Se păstrează într-un vas acoperit, la cald.
Separat, se trag superficial la tigaie (1-2 minute, la foc mediu) legumele tocate mare. În tigaie, e bine să pui doar puțin ulei (de palmier, fiindcă nu împrumută arome nedorite) și să adaugi și puțin distilat de vin (Cognac sau Armagnac). Când alcoolul se evaporă, se scot legumele și se lasă să se scurgă puțin, apoi se fac pachețele de carne și legume în cuiburi de folie de aluminiu. Conținutul fiecărui astfel de „cuib” se stropește cu puțină cola, zahărul din băutură urmând să se caramelizeze frumos la final, împreună cu carnea pe grătar.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro