Suntem tot mai grași, la modul maladiv, și asta provoacă a adevărată pandemie, cu consecințe nebănuite...
 Obezitatea a atins "proporții epidemice" în Europa, afirmă Organizația Mondială a Sănătății, în timp ce un raport important arată că această boală provoacă 200.000 de cazuri de cancer și 1,2 milioane de decese pe an, potrivit The Guardian. În primul studiu de acest gen din ultimii 15 ani, OMS a declarat că ratele de supraponderabilitate și obezitate au atins niveluri mortale și „continuă să crească". Potrivit raportului, nicio țară din regiune nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile (NCD) de a opri creșterea obezității până în 2025. 

În întreaga Europă, 59% dintre adulți sunt supraponderali sau obezi, 8% dintre copiii sub cinci ani și unul din trei copii de vârstă școlară suferă de obezitate. Bărbații europeni sunt mai predispuși la supraponderabilitate sau obezitate față de cei din restul lumii. În Europa sunt mai multe femei care trăiesc cu obezitate (24%) decât bărbați (22%). Prevalența obezității în Europa este mai mare decât în orice altă parte a lumii, cu excepția Americilor, potrivit raportului prezentat la Congresul european privind obezitatea. 

Cauzele obezității sunt mai complexe decât o dietă nesănătoasă și inactivitatea fizică. Raportul a afirmat că „factorii de mediu specifici vieții în societățile europene moderne, puternic digitalizate, sunt, de asemenea, factori care determină obezitatea", cum ar fi comercializarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii și „proliferarea jocurilor sedentare online". 
Obezitatea este legată de o serie de alte boli, inclusiv complicații musculo-scheletice, diabet de tip 2, boli de inimă și cel puțin 13 tipuri de cancer. Raportul a precizat că excesul de grăsime corporală duce la deces prematur și reprezintă un factor de risc major pentru dizabilități. Israel, Malta și Turcia și Marea Britanie conduc topul în ceea ce privește numărul celor mai mulți adulți supraponderali și obezi potrivit studiului. 
Persoanele care trăiesc cu obezitate au fost afectate în mod disproporționat de impactul pandemiei Covid-19, se arată în raport. Au avut loc schimbări nefavorabile în ceea ce privește consumul de alimente și lipsa de activitate fizică, care vor avea efecte de durată asupra sănătății oamenilor timp de mulți ani și care vor necesita eforturi semnificative pentru a fi inversate. Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că inversarea epidemiei de obezitate în Europa este încă posibilă. "Prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investițiilor și a inovării în domeniul sănătății și prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, putem schimba traiectoria obezității în regiune."

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro