Norii negri se abat din nou asupra colțului nostru de Evropă, ce pare blestemat peste secoli! Pârdalnice limbi de foc și șuvoaie haine de ură vor să măture totul în calea lor, lăsând în urma lor numai cenușă și scrum, pe care lacrimile nu le pot spăla cu grăbire. Carele de luptă sfărâmă temeliile caselor, mamele cu copilașii plângându-le în brațe fug peste nestatornice hotare, bătrânii își amintesc cutremurați urgiile din alte vremi, iar bărbații în putere au pus jos condeiul, compasul, cazmaua ori rindeaua și au pus mâna pe flintele colbuite, împrăștiindu-le plumbii în toate cele patru zări.

Și, totuși, în urma tuturor acestor nenorociri, din molozul dărâmăturilor și cioburile viselor, acum, la început de primăvară, câte un ghiocel, o brândușă sau un toporaș tot mai cutează să scoată capul la lumină, semețindu-se în întâmpinarea speranței!

Vă veți fi întrebat, desigur, de ce, aici, în Bucurescii Vechi, la doi pași urieșești de cumplitele isprăvi ale căpcăunilor de oțel răspândind pârjolul nimicitor, o Locantă precum Jariștea nu încetează să-și țină porțile larg deschise întru întâmpinarea oricui poftește la aleasă ospeție. Seară de seară, noi suntem pregătiți să punem pe mese tot ce-i neasemuit din pivniță și cuhnie.

Oare de ce? Credința noastră nestrămutată este că doar aducând imne de slavă tuturor minunilor vieții putem sfida ororile răzbelului! Doar hulubii păcii pot destrăma urzelile întunecate, după cum numai bucuria de a trăi din plin va fi amuțit dintotdeauna orice pricină de sfadă. De aceea, decât scrâșnet de baionete mai bine zăngănitul pocalurilor de cristal!

În locul înfruntărilor de pe câmpul de bătălie mai bine o luptă neîncetată pentru bunătățurile de pe talgere și tipsii! Și nu ar putea, oare, ca isonurile din lăute și alămuri ale lăutarilor de mătase să asurzească, măcar preț de o clipă, canonada pieselor de artilerie?

Astfel, cu cumpănită grijă și bună îndrumare, însă dorindu-vă să vă bucurați din plin de toate binefacerile Păcii, vă așteaptă mereu să-i treceți pragul

a Domniilor Voastre iubitoare de viață luminoasă,

Kera Calița ot Jariștea Locantă

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro