La SEnat a fost depus deja proiectul care va aduce această schimbare. La Evaluarea Națională elevii susțin în prezent examene la Matematică și Limba și Literatura Română.

Iată că potrivit acestei inițiative se dorește ca absolvenții de gimnaziu să susțină și o probă de educație fizică, igienă, nutriție și fair play la Evaluarea Națională. Astfel, Educația fizică ar putea deveni probă obligatorie în cadrul examenului Evaluare Naţională.

Proiectul prevede că „la finalul clasei a II-a, fiecare şcoală, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, organizează şi realizează evaluarea competenţelor fundamentale: scris-citit şi matematică, competențe privind stilul de viață activ.

Rezultatele evaluărilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate se comunică părinţilor elevilor şi constituie documente din portofoliul educaţional al elevului”.

De asemenea, „la finalul clasei a VI-a, toate şcolile, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe de evaluare a competențelor privind stilul de viață activ.

a) probă practică pentru evaluarea deprinderilor motrice dintr-o disciplină sportivă la alegere, prevăzută de programa școlară
b) proba teoretică pentru evaluarea cunoștiințelor de igienă personală, nutriție, fair-play.
Rezultatele evaluărilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi pentru preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate de învăţare se comunică părinţilor elevilor şi sunt trecute în portofoliul educaţional al elevului”, se mai arată în proiect, potrivit România TV.

Proba sportivă ar urma să fie inclusă şi la Evalurea Naţională de la finalul clasei a VIII-a.

„La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, se realizează o evaluare naţională obligatorie a tuturor absolvenţilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:
f) o probă practică a deprinderilor motrice dintr o disciplină sportivă la alegere prevăzută de programa școlară, susținută în timpul anului școlar”, se mai arată în proiect.

„Educația fizică în cadrul evaluărilor naționale denumită: Competențe privind stilul de viață activ. Ne propunem trei obiective majore: conștientizarea importanței mișcării, alimentația sănătoasă, igienă!”, a anunţat senatorul PSD Bogdan-Constantin Matei, unul dintre iniţiatorii proiectului depus la Senat


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro