Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din sectoarele Capitalei sunt conduse, de ani buni, de aceeași oameni, unii cu experiență în domeniul vizat, alții cu experiență în transporturi. Antena24.ro prezintă cine sunt și ce legături au cu mediul politic și administrativ șefii instituțiilor aflate în subordinea primăriilor.

17 ani la conducerea DGASPC Sector 1

Danut Ioan Fleaca lucrează din 2003 ca director general al DGASPC Sector 1. Anterior, a lucrat trei ani ca director al Direcției de Protecție a Drepturilor Copilului Sector 1 și șase ani a fost cadru medical la un cămin de bătrâni. Fleaca a terminat Facultatea de Medicina Militară din București și Facultatea de Drept "Nicolae Titulescu". Are un master în managementul afacerilor publice europene și unul în inspecția socială, obținut de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Împreună cu soția, Fleaca deține patru terenuri intravilane, o casă, trei apartamente, trei autoturisme și un tractor. Datoriile la bancă trec de 100.000 de lei. În 2019, Fleaca a încasat 90.000 de lei de la DGASPC, la care s-a adăugat suma de 21.816 lei, pensia cuvenită și 7.222 de lei, indemnizația obținută pentru a făcut parte din comisia Centrului Municipal București de Resurse și Asistenta Educațională (CMBRAE).

Directorul Protecției Copilului de la Sectorul 2

Numit în vremea fostului primar Florin Ștefan Vasile conduce Protecția Copilului de la Sectorul 2 din 2019. Anterior, el a fost consilier al primarului Mihai Mugur Toader (PSD), care a ocupat postul din 2016 până în 2020, când a decis nu mai candideze pentru al doilea mandat. În 2017, coordona activitățile societăților din subordinea Consiliului Local Voluntari, localitatea unde primar era Florin Pandele, soțul fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea. În 2014 l-a consiliat pe primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Actualul director de la DGASPC Sector 2 a intrat pe piața muncii ca asistent social și statistician la Sectorul 2, de unde a ajuns în 1998 director adjunct la Direcția pentru Protecția Copilului Sector 3, apoi director la DGASPC Sector 3, din 1999 până în 2014. În timpul mandatului său la Protecția Socială Sector 2, mai mulți angajați au acuzat conducerea instituției nu a luat nicio măsură pentru protejarea lor împotriva COVID-19, motiv pentru care numărul îmbolnăvirilor a crescut în luna octombrie. Autoritățile au susținut au luat măsurile necesare pentru angajați. Vasile a terminat Facultatea de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea din București. Anul trecut, directorul DGASPC Sector 2 a câștigat 80.229 de lei. Vasile deține un teren intravilan și o casă în Ilfov, două apartamente în București și datorii de 55.621 de lei.

Directoarea DGASPC Sector 3, în primăria lui Negoiță din 2013

Mihaela Ungureanu este directoarea generală a DGASPC Sector 3. Înainte ocupe această funcție, Ungureanu a fost Președinta Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, în perioada 2015-2016. În perioada 2013-2015, a fost directoarea generală a Consiliului Local Sector 3, iar pentru câteva luni din 2013 a fost șefa serviciului de Relații Internaționale din Primăria Sectorului 3, la începutul mandatului lui Robert Negoiță Mai mulți ani s-a ocupat de formarea profesională a personalului: asistenți medicali, sociali, kineto-terapeuți și alții. Timp de zece ani, din 2003 până în 2013, a fost Șefa serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din DGASPC Sector 1. Mihaela Ungureanu a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București și a urmat un masterat de psihoterapie cognitiv-comportamentală. Ungureanu nu și-a publicat declarația de avere pe site-ul instituției sau al Primăriei Sectorului 3.

Secretarul de la Transporturi, din primăria lui Băluță, sef la DGASPC Sector 4

Dragoș Vasile Pelmus conduce DGASPC Sector 4. În 2018, el conducea, adjunct, Direcția Economică din primăria condusă de Daniel Băluță. Pelmus a lucrat din 2017 secretar general adjunct la Ministerul Transporturilor. Anterior, în perioada august 2016-aprilie 2017, a fost director executiv al Corpului de Control al primarului Daniel Băluță. Înainte, a fost timp de un an consilier al Direcției Generale de Integritate din cadrul ANAF. A mai lucrat și în Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați al Ministerului Muncii. Pentru perioade mai scurte de timp, începând cu câteva luni și până la maximum doi ani, Pelmus a lucrat la ANAF, la Garda Națională de Mediu și la Ministerul Administrației și Internelor - șase ani, ofițer. Actualul director al DGASPC Sector 4 are o diplomă de economist de la Academia de Studii Economice și una de jurist, de la Facultatea de Drept a Universității Spiru Hăreț. El mai are și o diplomă de masterat în managementul informațiilor de la Universitatea Valahia din Târgoviște. Pelmus deține un teren agricol și o casă de locuit, iar în conturi are peste 50.000 de euro. Datoriile sale se ridica la 630.000 de lei. Funcția sa i-a adus, anul trecut, 109.371 de lei.

Fară informații publice la Sectorul 5

Maria-Cristina Titea este directoarea executivă a DGASPC Sector 5. În 2018, ea deținea funcția de directoare generală adjunctă în cadrul instituției, iar la acea vreme trecea în declarația de avere un autoturism și datorii de 87.000 de lei. Titea nu a publicat nici un CV sau o declarație recentă de avere. Site-ul Antena24.ro a solicitat instituției documentele, dar până la ora publicării acestui articol, DGASPC nu a trimis informațiile.

unnamed 5Șefa de la Protecția Copilului din Capitală cu cel mai mare salariu

Gabriela Schmutzer lucrează la instituții publice din Sectorul 6 de circa 19 ani, de când primăria era condusă de Dan Darabont, membru PSD. În prezent este șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6. Sub conducerea Gabrielei Schmutzer, Protecția Copilului Sector 6 a oferit cadouri de protocol de peste 800 de lei, în luna aprilie, cu ocazia Paștelui. Instituția a fost pusa la zid pentru a risipit banii pe pachetele cu delicatese în condițiile în care mai mulți angajați au acționat în judecata pentru nu le-au fost achitate weekendurile muncite și sporurile pentru pericol. Din 2005, Schmutzer a ocupat poziția de director general adjunct și a fost șefa Direcției Economice. În perioada 2003-2005 a fost director executiv adjunct în cadrul Serviciului Public de Asistenta Sociala Sector 6. Anterior, a fost director economic al Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat Sector 6. Anterior, a lucrat economist în mai multe companii private. Schmutzer a absolvit Facultatea de Comerț a Academiei de Studii Economice și Facultatea de Administrație din cadrul Scolii Naționale de Studii Politice și Administrative. Ea are o diploma de master în Management și legislație în industrie, administrație și servicii și una de doctorat în Științele Apărării și Informației de la Universitatea Națională de Apărare "Carol I" din București. Schmutzer a încasat anul trecut 164.360 de lei pentru funcția de conducere din DGASPC. Activitățile din proiecte europene i-au adus 93.468 de lei. Astfel, în 2019 a câștigat peste 250.000 de lei. În declarația de avere, Gabriela Schmutzer a trecut terenul agricol de pe numele soțului, cele două autoturisme, banii din bănci, în valoare de 80.000 de lei și datoriile care se ridica la peste 210.000 de lei.

Jurnalist de investigații - Narcis Violeta - E-mail: narcis.violeta@antena24.ro

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro