România are 4500 de buncăre pentru populație, în care oamenii se pot adăposti în cazul unui război. Acestea sunt pe teritoriul întregii țări. Adăposturile de protecţie civilă sunt amplasate la subsolul blocurilor, clădirilor de birouri, unităţilor de învăţământ, spitalelor, hotelurilor şi primăriilor. Cele mai multe dintre ele sunt în Bucureşti - peste 1.000. Cele mai puține adăposturi există în județul Ialomița și în Vrancea.

În general, la intrarea în buncăr sunt 2 uși blindate. De asemenea, adăpostul conține și un grup sanitar cu apă potabilă, dar și o toaletă.

În cazul unei situații de urgență, sau în caz de război, este important să avem un rucsac de urgenţă cu produse pentru supravieţuire:
apă, conserve, batoane proteice, produse de îngrijire, lanternă, baterii, un radio portabil, trusă medicală şi medicamente pentru cel putin 15 zile, pentru cei care sunt sub tratament. Rucsacul trebuie pregătit din timp și ținut în casă la îndemână.

Lista completă cu adresele adăposturilor de protecție civilă din toată ţara şi coordonatele GPS la care se găsesc, latitudine şi longitudine, se află pe pe site-ul IGSU.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro