Multe familii încă mai au termometre cu mercur. Acestea se pot sparge în timpul utilizării, mai ales că modelele sunt în general vechi și utilizate timp de zeci de ani. Săptămâna trecută au fost deschise două dosare penale în județul Prahova după ce două familii au spart din greșeală termometrele cu mercur.

Ce trebuie să faci totuși, dacă te afli în această situațiue nedorită? Specialiștii spun că în astfel de situații trebuie apelat imediat numărul de urgență 112. Nimeni nu trebuie să încerce să colecteze mercurul pe cont propriu, pentru că substanța este extrem de periculoasă, potrivit Antena 3.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova spune cum ar trebui să reacționăm dacă se sparge un termometru cu mercur în propria locuință:

„Să aerisească încăperile timp de 24 de ore, să evite zona atât ei, cât și copiii, să evite colectarea acestuia cu ajutorul asipiratorului sau a măturii, să nu calce pe mercurul deversat”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, potrivit stirileprotv.ro.

Mercurul este extrem de periculos pentru sănătate. Poate afecta rinichii, ficatul și sistemul nervos central.

„Simptomele cele mai grave sunt simptome de tip respirator cu insuficiență respiratorie. De asemenea, mercurul poate să afecteze rinichii, poate să afecteze ficatul și, cel mai grav, afectează sistemul nervos central”, a transmis Violeta Tănase, medic UPU SJU Ploiești, conform sursei citate anterior.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro