"Nu vor pieri țăranii niciodată", recita uriașul Adrian Păunescu într-un tulburător poem. Și a fost profund impresionat de gândurile scrise de un îndrăgostit al lumii satului românesc, insistând să le publice în foileton, în revista Flacăra. A dat chiar numele romanului care, în scurt timp, a fost răsplătit cu Premiul Academiei Române, în anul 1974.

Apoi, "fresca cea mai îndrăzneață și dinamică a anilor noștri despre mediul rural" a fost editată în 15 ediții! Romanul a devenit o valoare națională, un dar oferit românilor, un reper, o speranță pe chipul slujitorului pământului.

Această efigie a fost pusă definitiv pe crezul îndrăzneț, sincer, cu adâncă simțire, în Țăranul Român, pentru a apăra peste veacuri identitatea națională. Strigătul de durere al maestrului DINU SĂRARU s--a numit simplu, firesc și înălțător FUNDAȚIA NAȚIONALĂ "NIȘTE ȚĂRANI ".

De atunci, din 1998, sunt în umbra celui care s-a consacrat ca un geniu al literaturii române, gazetar de excepție, un fabulos om de televiziune, făuritor de Teatru Mic și Teatru Foarte Mic, strălucit director al Teatrului Național, ctitor al Fundației "Niște țărani".

Adică, DINU SĂRARU poate fi numit o INSTITUȚIE CULTURALĂ. Au fost 23 de ani de colaborare, de intense trăiri, de emoții, de aplauze, de căutări, de gânduri, de satisfacții. La ceas aniversar, este de prisos să mă întreb dacă aș mai lua de la început acest drum, de 23 de ani, în care s-au derulat fantastice cuvinte, superbe imagini, minunați oameni de cultură.

Am realizat poate, așa cum gândea Mircea Eliade, "cea mai prețioasă călătorie către sufletul meu, către noi înșine". Nu va pieri Măria Sa-Țăranul, nu va pieri nici DINU SĂRARU. "Ultimul țăran din Slătioara" a intrat definitiv în literatura română, în conștiința națională. Să fiți mereu tânăr, sclipitor, să ne vegheați mulți, mulți ani ca Fundația să ducă mai departe crezul într-o lume mai bună! Încă 10 ani rodnici, ne întâlnim la SUTĂ, și apoi vom mai vedea...

Maestre DINU SĂRARU, vă îmbrățișează, așa cum mi-ați scris, "un prieten de-o viață și pentru o viață",
Sorin Mihăilescu 30 ianuarie 2022

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro