Este autorul a peste 300 de cărți tehnice, studii și comunicări științifice. A fost profesor universitar titular, la catedra de Mecanica Fluidelor din cadrul Facultății de Utilaj Tehnologic din București. Este deținător a 9 brevete de invenție. Dar, marele merit al prof. univ. dr. ing. ALEXANDRU MĂRUȚĂ este rolul deosebit pe care l-a avut în promovarea Teoriei Sonicității a genialului inventator Gogu Constantinescu, care a fost prezent în clasamentul celor "17 pionieri ai progresului tehnic în perioada 1900 - 1925".
ALEXANDRU MĂRUȚĂ a susținut conferințe la congresele internaționale care au avut loc la Londra în 1963, la Trieste în 1965, la Cagliari în 1967, la Geneva în 1968 și la Kyoto, prin care această invenție a rămas pe pământ românesc. Tot în 1963, marele academician Gogu Constantinescu a fost primit în vizita sa în țara natală, fiindu-i prezentat standul de cercetări experimentale sonice.
De atunci, ALEXANDRU MĂRUȚĂ a militat cu perseverență și dăruire, prin evenimente și manifestări științifice și artistice, alături de Fundația Națională "Niște țărani", în țară și străinătate, pentru cunoașterea aplicațiilor Teoriei Sonicității și a celor 400 de invenții ale ilustrului inventator, care a cucerit Londra, Parisul și marile metropole. Suntem recunoscători pentru zbuciumul creator, pentru strălucita carieră universitară, rămânem triști, dar cu o fabuloasă bibliotecă, o zestre tehnică pe care trebuie să o fructificăm spre bunăstare, civilizație și progres. Profesorul ALEXANDRU MĂRUȚĂ se înscrie în rândul valorilor naționale și binemerită înalta noastră admirație și prețuire.
Fundația Națională "Niște țărani"
Sorin Mihăilescu
23.01.2022
ALEXANDRU MĂRUȚĂ LA DIGI TV Puteți asculta vocea blândă, competentă, plină de înțelepciune, a prof.Alexandru Maruță, urmărind o emisiune de colecție dedicată savantului Gogu Constantinescu, realizată de Alexandru Mironov și Sorin Mihăilescu.