Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a vorbit despre creșterile salariale din Educație și a dat și câteva cifre exacte. Ministrul a spus că impactul bugetar al creșterilor salarială din Educație va fi de „în jur de 900 milioane lei”.

În legătură cu suma exactă cu care vor crește salariile profesorilor răspunsul a fost că creșterea va fi una „medie de 7% undeva, în zona aceasta”.

Adrian Câciu a mai spus că la rectificarea bugetară din vară ar putea completa aceste creșteri cu restul sumelor de recuperat din creșterea prevăzută în Legea salarizării 153/2017, potrivit edupedu.ro

Reporter: „Vă rog să revenim la majorarea salariilor din educație și sistemul sanitar – aţi zis: profesori, brancardieri, infirmiere. Cu cât vor crește mai exact? Că e o formulă destul de alambicată. Mă gândesc la 100-200 de lei și care este impactul bugetar?

Adrian Câciu: Aplicarea Legii 153 nu se face de către Ministerul Finanțelor. Ca impact vă spun că avem în jur de 900 de milioane pe educație și 687 de milioane de lei pe sănătate. Ce pot să vă spun este că va fi o creștere medie de 7% undeva, în zona aceasta, dar este recuperarea din diferenţă, trebuie să țineți cont, pentru că nu este 7% în sensul în care poate nici ceilalţi nu au primit, care erau în grila 2022. Este ceea ce rămăsese restant de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022, pe Legea 153. Vreau să mai precizez ceva, că este… (…)

Reporter: Domnule ministru, salariile profesorilor au crescut în medie cu 40 de lei, poliţiştii sunt în stradă, angajaţii din cultură spun că vor ieşi şi ei în stradă, acolo, salariile în teritoriu sunt în jur de 2.500 de lei, pe de altă parte, dumneavoastră spuneţi că Ministerul Finanţelor trebuie să găsească bani. Ce aşteptări ar putea avea aceste categorii socio-profesionale la rectificarea din vară? Veţi ţine cont de legea salarizării, se poate aplica, veţi strânge suficienţi bani până atunci?

Adrian Câciu: Da.

Reporter: Garantaţi că se vor plăti toate majorările?

Adrian Câciu:
Haideţi să vă spun altfel. Prioritatea principală pentru acest moment a fost Legea bugetului de stat pentru a menține stabilitatea economică şi financiară a României. Efectul principal, ca să-l înţelegeţi, este pe dobânzi şi pe cursul valutar; le facem pe rând. În zece zile am reuşit să stabilizăm acest lucru şi eu cred că n-o să avem o explozie a cursului valutar, adică să avem acea depăşire de prag psihologic, cel puţin în primul semestru. Trebuie să mai facem câteva eforturi. Evident, în timpul acesta am reuşit să punem un pic, cât am putut, în câteva zile. Eu vă spun că aceasta e lupta. Lupta este de recuperare a puterii de cumpărare din două perspective: cetăţean şi economie. Asta vrem să facem. Şi nu e vorba de ministrul finanţelor, întreg guvernul este preocupat, pe de o parte, să ducă investiţiile… O să vă anunţăm investiţiile, care sunt de 7% din PIB, da? O să vedeţi ce înseamnă 7%, pentru că mergem pe proiecte mature”.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro