Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației, Ma anunțat că mai bine de jumătate din testele din salivă pozitive raportate de elevi joia trecută au fost fals-pozitive. În plus la încă aproape un sfert dintre ele rezultatul a fost neconcludent.
Astfel, dintre testele de salivă pozitive doar aproximativ un sfert au fost confirmate prin teste PCR!
„La testarea de joi au fost raportate 85 de teste de saliva pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu avem răspuns încă”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion.
Ulterior, potrivit România TV, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, a precizat că „la testarea de luni au fost raportate în total (cu cele raportate după comunicarea noastră) 91 de teste de saliva pozitive.
Dintre acestea, 22 au fost confirmate RT-PCR, 38 au fost infirmate, iar pentru 31 nu avem răspuns”.
Oficialul a reamintit că testarea RT-PCR după testul de saliva pozitiv nu este obligatorie. Despre rata mare de teste fals-pozitive a vorbit şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, săptămâna trecută.
„Pentru mine surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative – acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta.
Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul ăsta este foarte important”, a spus Alexandru Rafila. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro