Distribuirea testelor de salivă în școli a avut în sfârșit loc, dar a fost descrisă în presă drept ,,o bătaie de joc", după ce acestea au ajuns în sistem ,,vrac" și fără instrucțiuni de utilizare. Potrivit România Tv testele sunt ambalate în pungi de câte 25 sau 50 de bucăţi cu elemente care urmează să fie folosite pentru formarea unui test complet.

Părinții și-au exprimat deja nemulțumirea: "Și astea ar trebui să fie testele de încredere?".

Situația există în mai multe școli din România, care au primit joi primele teste de salivă pentru depistarea COVID-19 la elevi fără instrucțiuni de utilizare individuale.

Pungi cu teste ,,vrac", a câte 25 sau 50 de bucăţi din fiecare element al testului de salivă care trebuie asamblate si ambalate de către profesori, parinţi sau reprezentanţi desemnaţi ai şcolilor. Practic, nimic nu este igienic sau steril, susțin părinții.

„Din grija și modul cum sunt livrate puteți înțelege și ce rezultate vor ieși după!!!
Un simplu caz rezultat pozitiv are urmările sale bine știute, mă întreb medicii sau specialiștii lui pește care dau sfaturi dar nu-și arată fața, li se pare normal, aceste teste nu ar trebui să fie individual sigilate și acest lucru fiind făcut într-un mediu steril?”, spune un părinte pe un grup de părinţi, pe Facebook.

„În curtea școlii se împărțeau deja între parinti..din mână în mână…puse în șervețele, în buzunare…”

„La școala fiului meu au fost distribuite testele se salivă părinților -1 părinte de la fiecare clasă. Eu am fost să iau 62 de teste: 2 cutii de câte 25 și alte 12 teste puse CU MÂNA GOALĂ într-o punguta. Ce vedeți în poză este mâna mea cu mănușă… încercând să trimit părinților poze cu ce am primit. Eu trebuie sa manevrez 62 de teste, să le distribui în punguțe și să le dau părinților sub semnătură. Eu știu cum sa le manevrez pentru că face parte din meseria mea, dar in curtea școlii se împărțeau deja între parinti..din mână în mână…puse în șervețele, în buzunare…

Pipetele, capacele de picurare, recipientele cu soluție și hârtiile de colectare sunt atinse CU MÂNA GOALĂ de către secretare, părintele care le ia pentru toată clasa, părintele care le preia pentru copilul propriu…..

Și astea ar trebui să fie testele de încredere???? Dacă secretara e pozitivă și a strănutat ieri în mâna cu care distribuia totul în pungi pentru toată școala? Dacă părinții care preiau pentru toată clasa sunt pozitivi???? Credeți că le aranjează cineva cum fac eu- sterilizand totul cât de mult pot, cu mască, cu mănuși??? (Și evident că tot nu simt că este suficient de curat- nu se pune problema de steril- pentru că le fac pe o masă la mine în sufragerie….)"

Cum sa dai, bai băiatule, teste la bax???? În care univers vă bazați voi pe ele???”, spune mama unui elev care este şi biolog în laborator de biologie moleculară.

Primele reacții

Reacțiile autorităților nu au întârziat să apară.

Sorin Cîmpeanu afirmă că și în alte țări s-au distribuit teste la comun.

Iar Raed Arafat aruncă responsabilitatea pe școli:

„Este una cu un set de instrucţiuni care se multiplică acolo. Nu trebuie decât la nivelul şcolii să multiplice instrucţiunea dată ca să fie dată la fiecare persoană care va administra testul. Instrucţiunile pentru test au ajuns. Rugămintea noastră pentru toţi este să lucrăm împreună.
Să le folosim pentru screening şi pentru a vedea dacă cineva poate fi pozitiv pentru că trebuie să confirmăm după asta. (…)

Nu e o mare problemă să iei componentele şi să le pui separat pentru fiecare persoană care va fi testată”,
a spus Raed Arafat la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

„Ele vin în cutii de 25. Dar cele 25 sunt beţişoare, sunt containerul de soluţie, sunt locul unde iei şi faci amestecul şi tot şi după care caseta în care pui ca să vezi testul. Nu vin câte un test cu toate asamblate, vin separat şi când facem testele luăm o bucată din fiecare, le punem şi testăm. Dacă noi facem o solicitare în achiziţii, dacă la caietul de sarcini, scria la Onac în achiziţii că vrem testele să asamblate individual, era riscul să nu găsim cine să o facă şi să vină cu o oferta mai ales la cantităţile pe care le vrem şi însemna că livrarea trebuia să fie mult mai târziu pentru că trebuia să schimbe modul de livrare şi să stea cu cineva să le asambleze şi să le livreze. Pentru asta s-au luat”, a explicat şeful DSU Raed Arafat, după ce părinţii, profesorii, dar şi alţi oficiali s-au sesizat că testele de salivă ajunse în şcoli au venit „la vrac” şi fără instrucţiuni de folosire.

Întrebat cine se va ocupa de asamblarea kiturilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns:

“Îmi place să cred că Ministerul Sănătăţii, care a promovat deja şi e publicată în Monitorul Oficial instrucţiunea prin care se prevede inclusiv modalitatea de administrare a acestor teste, în condiţiile în care s-a ştiut ce tipuri de teste au fost achiziţionate, se va implica şi pentru ca personalul medical din şcoli, acolo unde există, să se implice în această modalitate de testare şi de distribuţie”.

Sorin Cîmpeanu a precizat că un set cu două teste se poate asambla într-un minut.


 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro