Utilizarea testelor de salivă în școli a provocat controverse uriașe cu privire la metodologie. Nu toate școlile au cabinete medicale iar cadrele didactice au refuzat să se implice în efectuarea procedurii de testare de două ori pe săptămână. Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății să clarifice aceste aspecte și l-a acuzat de haosul produs. Clarificările nu au întârziat să apară.

Ministerul Sănătăţii a răspuns solicitării MInisterului Educaţiei şi face precizări privind utilizarea testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în rândul elevilor în şcoli:

* pentru efectuarea de teste din salivă nu este necesară pregătire medicală
* decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide din salivă revine sistemului educațional

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că „testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor”.

„Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru. Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu."

Comunicat Ministerul Sănătății, potrivit România Tv:

„La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, reprezentanţii MS atrag atenţia că „introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare”.

„Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă”.

„Domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers.

Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere”, mai precizează coducerea Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că nimeni nu a dorit să îşi asume răspunderea pentru a face testele salivă în şcoli, deşi le-au cerut imperativ, motivând că trebuie să vină statul să rezolve. ”Statul suntem toţi”, afirmă ministrul
”Legat de testele de salivă, am avut (…) foarte multe presiuni, din toate părţile, de introducere a acestor teste de salivă şi foarte puţină răbdare de a înţelege ce înseamnă şi ce mecanisme presupune ulterior în aplicare aceste teste de salivă. Aceste teste de salivă au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca copiii care poate sunt infectaţi să nu mai ajungă în sistemul educaţional. În momentul în care s-a introdus testul de salivă, s-a reglementat şi sigur trebuie să vină la un moment dat fizic şi să se pună în aplicare. Toate categoriile profesionale – şi eu îmi permit, dacă voi fi criticat îmi asum – care au propus, fie că e o parte a pedagogilor, o parte, nu toţi, o parte a părinţilor, o parte a asociaţiei elevilor, toţi s-au retras imediat, nimeni nu a mai vrut să îşi asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă. Cei care au spus până atunci că e absolut necesar, au transmis să vină statul să rezolve”, a declarat Cseke Attila.

 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro