A devenit o tradiție să omagiem, în fiecare an, geniile poporului român: la 15 ianuarie am adoptat o splendidă inițiativă de a marca Ziua Culturii Române, Festivalul „George Enescu” a devenit cel mai mare festival de muzică clasică din lume, în 2021, ziua de 19 februarie marchează „Ziua Brâncuși” și a fost propusă de Fundația Națională „Niște țărani” să devină și Ziua Artelor Vizuale, iar cel de-al patrulea nominalizat de Voievodul Ortodoxiei, Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu se zbate într-un anonimat care dovedește nepăsare, indiferență, dispreț și chiar sfidare!?!

Cvartetul de aur al spiritualității românești: EMINESCU, ENESCU, BRÂNCUȘI, GOGU CONSTANTINESCU, ar trebui să fie nume sacre, nume de referință pentru fiecare fiu al acestor sfinte meleaguri.

ROMÂNUL CARE A UIMIT LUMEA

4 octombrie, ar fi fost normal să fie o sărbătoare a științei și tehnicii românești, a talentului, ingeniozității, priceperii și măiestriei cu care ilustrul craiovean a uimit lumea cu cele peste 400 de invenții care l-au așezat, pentru totdeauna, în vârful ierarhiei, în tabloul celor „ 17 pionieri pe calea progresului în perioada 1900 – 1925”, alături de Albert Einstein, de Thomas Alva Edison, de Gugliermo Marconi, de Lordul Kelvin, de Graham Bell, de Marie Curie.

GOGU CONSTANTINESCU ar trebui să fie un brand al Craiovei, al Bucureștiului și al României, alături de celelalte valori naționale.

FNT și Contrast se bucură să marcheze 6 ani de la un demers înălțător, rezonant, patriotic, de suflet, prin care a fost realizată conferința „GOGU CONSTANTINESCU – UN SAVANT DE DIMENSIUNE PLANETARĂ”, susținută de ing. Sorin Mihăilescu, chiar la Londra, unde marele savant a cunoscut triumful creativității sale. În 2019, la 100 de ani de la prezentarea Teoriei Sonicității la Academia Română, am numit „Anul 2019 – anul GOGU CONSTANTINESCU” și am organizat câteva evenimente și chiar o inedită expoziție de creație artistică „ROMÂNI GENIALI – GOGU CONSTANTINESCU”.

În 30 mai 2019, Municipiul Craiova ne- a ascultat strigătul și a îndreptat o eroare comisă, cum spuneam, din nepăsare...După ce GOGU a cucerit Londra, Parisul, întreaga lume, prin invențiile sale, i s-a conferit post-mortem titlul ”Cetățean de Onoare”. Adică, după 54 de ani de la dispariția sa, în 1965 !?! În rest, aproape nimic!

La nivelul Bucureștiului, orașul unde a absolvit în mod strălucit, ca șef de promoție, Școala Națională de Poduri și Șosele, în 1904, unde a realizat „ Teoria betonului armat”, în 1905, a proiectat și construit primul pod de beton armat din România, în 1906, în Parcul Carol și alte clădiri reprezentative, nu am primit niciun răspuns din partea edililor, imuni la măreția operelor realizate de ilustrul savant.

SĂ IUBIM ȘTIINȚA LUI GOGU

Ce am putea face pentru a insufla tineretului dragostea de a studia științele exacte si, eventual, de a profesa, în Țară, ingineria care aduce progresul societății?

Așa cum iubim poezia lui EMINESCU, muzica lui ENESCU, arta lui BRÂNCUȘI, tot așa trebuie să iubim știința lui GOGU! Adică, să-i cunoaștem opera, invențiile, realizările, aplicațiile și să le transmitem urmașilor noștri.

Să avem un model, un reper, un nume ce trebuie cunoscut oriunde în România, nu numai în Craiova și București, iar fiii noștri să cucerească, aidoma lui GOGU, prin tehnică, lumea și întreaga Țară, ajunsă, din a cincea forță industrială a Europei într-o jenantă poziție de importator, producția românească lipsind aproape cu desăvârșire!

RECUNOAȘTERE PENTRU VIITOR

Acum este cazul să-i cerem matematicianului de azi din fruntea Cetății, ca podul din Parcul Carol să fie reabilitat, să fie cunoscut, să intre în circuitul turistic. Iar forurilor academice și științifice să le solicităm, din nou, ca Universitatea Tehnică de Construcții din București să poarte numele eminentului savant GOGU CONSTANTINESCU.

De asemenea, să așezăm o statuie, o lucrare de for public într-un loc reprezentativ.

Acum, la ceas aniversar, ne mulțumim și cu o placă comemorativă. Eu pot dona efigia creată de marele sculptor Radu Aftenie, alaltăieri sărbătorit la 85 de ani. Poate ne aprobă PMB, aplasarea efigiei pe clădirea unde își are sediul, proiectată de GOGU, în 1910. Sau la Craiova? De fapt, orice oraș trebuie să aibe un semn al genialului inventator, intrat ireversibil în galeria marilor valori ale identității naționale.

Mulțumim, GOGU CONSTANTINESCU!

ing. Sorin Mihăilescu
Vicepreședinte al Fundației Naționale ”Niște țărani”
04 octombrie 2021
gogu-constantinescu.ro
contrast-center.ro

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro