După ce Ministerul Educației a anunțat că școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare din localitate, adică și în cazul în care se depășește rata de 6 la mia de locuitori, autoritățile au dat asigurări că profesorii și elevii vor fi protejați prin utilizarea săptămânală a testelor cu salivă.

Situația din acest moment din teren este gravă, deoarece testele cu salivă nu există în școlile deschide. Mai mult decât atât, nici măcar licitația pentru ele nu a început!

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a fost întrebat când ar putea fi achiziţionate testele din salivă pentru testarea elevilor în şcoli. Acesta afirmă că, după ce vor fi primite specificaţiile pentru testele din salivă pentru screening-ul elevilor ONAC va porni licitaţia, pentru a primi în cel mai scurt timp aceste teste.

„În momentul în care primim specificaţiile testelor şi ştiu că deja Ministerul Sănătăţii deja a acţional la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ca să ne dea specificaţiile, deci în momentul în care le avem, ONAC va porni licitaţia (…) şi sper să primim în foarte scurt timp primele cantităţi din aceste teste”, a declarat şeful DSU, potrivit România tv..

teste saliva coronavirus scoli lipsa

Arafat dă asigurări că până atunci pot fi folosite teste antigen. Numai că acestea au zăcut neutilizate, din cauza procedurii medicale pe care o presupune testarea cu ele, timp de câteva luni. Ministrul Educației anunța în aprilie că, în doar opt săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli.

Primul ministru Florin Cîţu afirma că autorităţile urgentează procedurile de achiziţie a testelor care vor fi distribuite pentru testarea elevilor în unităţile de învăţământ, el precizând că elevii care nu se testează vor rămâne acasă şi vor participa la cursuri online.

„Am avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, au fost vicii de organizare, nu putem spune că a fost foarte bine organizat procesul de asigurare a testelor la nivelul şcolilor atunci când şcolile solicită astfel de teste.

S-a deblocat din punct de vedere organizatoric. Vă asigur că vor exista teste suficiente disponibile pentru cei care doresc să se testeze”, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro