Anunțul a fost făcut de Sorin Cîmpeanu după prima ședință a Guvernului demis prin moțiune de cenzură. 

Ministrul Educației susține că salariile cadrelor didactice vor crește chiar de la 1 ianuarie, cu un procent de 8%.

Au fost aprobate și burse mai mari pentru elevi.

Bursele vor crește cu sume cuprinse între 200 și 500 de lei pentru fiecare elev în parte. Ministrul Educației spune că vrea să reducă, astfel, abandonul școlar, potrivit Antena 3.
Aceste burse vor fi, însă, acordate, cu o condiție:

”La 10 absențe nemotivate pe semestru, daca nu mergi la școală, aceste burse se pierd. Înseamnă, pe de o parte, o încurajare a performanței, dar pe de altă parte înseamnă o măsură menită să reducă abandonul școlar. În momentul în care, mai mulți copii din aceeași familie au șansa acestor burse, deja venitul din burse să devină atât de atractiv încât părinții să susțină activitatea în școală a propriilor copii”, a adăugat Cîmpeanu.

”Cuantumul burselor de performanță - creștere de 5 ori, cuantumul burselor de merit - dublare, cuantumul burselor de studiu - creștere cu 50%, cuantumul burselor sociale - dublare, în raport cu cuantumul minim garantat de la bugetul de stat, de la 100 de lei/bursă”, spune ministrul. 

Ultima modificare a salariilor profesorilor a fost chiar anul acesta. Începând cu salarizarea lunii iunie 2021, algoritmul de calcul a drepturilor salariale a fost modificat, după cum urmează:

învățământ special – 15% din salariul de bază deținut/plată
gradație de merit – 25% din salariul de bază deținut/plată
predare simultană – 7%, 10%, 15%, 20% din salariul de bază deținut/plată
dirigenție – 10% din salariul de bază deținut/plată
control financiar preventiv – 10% din salariul de bază deținut/plată

Inițial, pentru anul 2022 Sorin Cîmpeanu a anunțat că salariile profesorilor nu vor putea creşte după rectificarea bugetară, deoarece sunt o serie de alte priorităţi în sistemul de învăţământ care necesită finanţare.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2021, după ce creșterea ar fi trebuit să aibă loc la 1 septembrie 2020, însă a fost amânată.

Iată ce declara Ministrul Educației în vară: „Salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus generate de micşorarea numărului de elevi în clasă, avem nevoie de rectificare bugetară pentru salarizarea personalului din creşe, avem nevoie de creşteri bugetare pentru salarizarea surplusului de personal din grădiniţe, avem nevoie de creşteri pentru acoperirea programului „Masa caldă”, ce am aprobat astăzi, avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri”, a precizat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Într-un comunicat comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", potrivit AGERPRES, se arăta:

"Premierul României, domnul Florin Cîţu, a anunţat, din nou, fără a da dovadă că ar avea o minimă doză de părere de rău, că salariile din sistemul de învăţământ românesc nu vor fi majorate în acest an, în urma deciziei luate la începutul anului de a îngheţa toate salariile în sectorul bugetar în anul 2021. A fost poate cel mai vehement şi triumfalist "NU" exprimat până acum în raport cu solicitările pe care le-am înaintat Guvernului României"se mai arată în comunicat.

Totodată, sindicaliştii precizează că profesorii sunt revoltaţi pe bună dreptate deoarece observă că realitatea nu are nicio legătură cu declaraţiile premierului în ceea ce priveşte creşterea economică.

Conform declarațiilor acestora, majorările salariale acordate în ultimii doi ani cadrelor didactice au fost anihilate de inflaţia recunoscută oficial de Banca Naţională a României şi de creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi.

"Opinia publică trebuie să înţeleagă faptul că un profesor debutant are în acest moment un salariu de doar 2.300 de lei pe lună. O chirie minimă pentru o garsonieră îl lasă pe acest tânăr cu jumătate sau chiar un sfert din salariu (fără a lua în calcul oraşe precum Bucureşti sau Cluj), prin urmare, cine poate să aibă un trai decent cu 1.000 de lei pe lună, bani din care mai are de plătit şi facturile utilităţilor, haine, cărţi, cursuri de perfecţionare? Chiar şi în aceste condiţii de umilire salarială, majorarea care ar fi trebuit să se acorde în anul 2020, a fost "sărită" şi anul acesta! Atitudinea guvernanţilor care dau astfel de salarii profesorilor este una cinică, dacă nu cumva chiar iresponsabilă!", menționau sindicatele.

"Prim-Ministrul României trebuie să spună public şi de îndată, dacă Legea nr. 153/2017 se va aplica, anul viitor, pentru angajaţii din învăţământ. Orice amânare naşte suspiciuni, asta pentru că, în câteva zile, la Ministerul Finanţelor Publice începe "creionarea" Proiectului de buget pentru anul 2022. Tăcerea guvernanţilor poate fi interpretată de salariaţii din învăţământ ca o invitaţie la declanşarea acţiunilor de protest", se mai arăta în comunicat.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro