Ministrul Cîmpeanu a vorbit despre testarea elevilor cu testele din salivă, în şcoli. Acesta a adus în atenția publicului un detaliu care ar putea stârni revolta părinților: „Nu cred că e nevoie de formulare de acord”.

Mai exact, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat că nu ar fi nevoie de acordul din partea părinţilor pentru a putea fi folosite în şcoli teste cu probe din salivă, pentru a fi depistată infecţia cu COVID-19. Practic elevii putând fi testați fără ca părinții să știe.

Ministrul a spus referitor la acordul părintelui pentru testarea copilului cu salivă, că ar fi exagerat: ,,Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta"

Sorin Cîmpeanu: „E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, , la postul B1 Tv, citat de News.ro.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că rezultatul testului din salivă trebuie confirmat printr-un test antigen sau RT-PCR.

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate, miercuri, adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening, potrivit Romania TV.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro