Școlile se închid în ritm alert, după ce localitățile depășesc una câte una rata de infectare de 6 la mie. Chiar în acest moment, peste 69.000 de clase fac cursuri online. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu spune însă, în al doilea an pandemic, că România nu este pregătită pentru sistem de predare online.

„Trebuie făcute toate eforturile pentru ca şcolile să se deschidă primele şi să se închidă ultimele, iar noi facem toate eforturile pentru îndeplinirea acestor condiţii”, spune ministrul Educaţiei.

În condițiile în care aproape 29.000 de elevi încă merg la latrina din curtea şcolii..., Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat Marţi că „niciun sistem de educaţie din lume nu a fost pregătit să facă faţă provocărilor generate de această criză sanitară”.

„Pentru digitalizarea educaţiei este nevoie de cinci componente.

În primul rând este nevoie de conectivitate generalizată la internet. S-au făcut paşi foarte importanţi în acest domeniu. Am deschis anul şcolar 2021-2022 cu o conectivitate mai bună decât în toamna anului trecut, dar nu suficient de bună. Nu putem spune că cei peste 3 milioane de elevi şi preşcolari au acces la internet în condiţii optime.

Al doilea factor este disponibilitatea echipamentelor. S-au facut foarte multe progrese în ultimul an, din acest punct de vedere. S-au făcut achiziţii de 230.000 de tablete, în urma nevoii declarate a elevilor la nivel naţional. S-au achiziţionat 250.000 de tablete. La o nouă interogare s-a identificat o altă nevoie şi, printr-o ordonanţă de urgenţă, au fost puse la dispoziţie 150 de milioane de euro pentru achiziţia de echipamente – 100 milioane de euro pentru învăţământul preuniversitar, 50 de milioane pentru învăţământul universitar, care a folosit doar 13 milioane de euro, restul banilor au fost direcţionaţi către mediul preuniverstar.

În învăţământul liceal, tabletele sunt depăşite, acolo este nevoie de laptopuri.

Punctul trei – conţinut digital nu avem pentru toate disciplinele. Este în curs de contractare un proiect, «Biblioteca virtuală», care ne va ajuta foarte mult din perspectiva conţinutului digital, dar acum nu avem îndeplinită nici această condiţie. Sunt foarte puţine disciplinele care au conţinut digital.

Al patrulea factor este disponibilitatea cadrelor didactice formate pentru predarea online. Am facut şi aici progrese, avem câteva zeci de mii de cadre didactice formate, dar în raport cu cele 200.000 de cadre didactice mai este mult de făcut. Este o mare diferenţă între predarea clasică şi predarea online.

Al cincilea element este acela că nu avem platforme dedicate pentru evaluarea online”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, citat de bursa.ro.

Ministrul a ridicat și problema legată de evaluarea elevilor. Se pare că peste 50% dintre elevi au medii de bursă de merit. 

„În general, evaluarea este punctul final al oricărui proces didactic, un element extrem de important, iar noi nu avem aceste platforme dedicate şi securizate. Dacă în trecut ponderea elevilor cu note peste 8,50 era 10%, acum mai mult de 50% au note mai mari de 8,50. Daca cineva ne poate convinge că mai mult de jumătate din elevii din România merită să aibă burse de merit înseamna că nu mai avem prea multe de făcut în sistemul de educaţie din România, pentru că stăm foarte bine. Nu avem garanţia că cel care răspunde în spatele ecranelor este chiar elevul/studentul care trebuie să răspundă, şi nu este un părinte, un profesor, un frate mai mare…”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro