Sindicaliştii din învăţământ anunță că vor da statul în judecată dacă vor fi obligaţi să plătească testele pentru depistarea Coronavirusului:

„Ne obligă să plătim pentru eşecul lor”

Profesorii sunt revoltaţi de decizia Guvernului de a-i obliga să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19. DCadrele didactice susţin că această măsură este ilegală şi ameninţă că vor da statul în judecată.

Potrivit unui comunicat de presă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”  susțin că:

„Înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajații din învățământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID 19 să-și plătească testele, domnul prim-ministru ar trebui să lectureze Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: ‘Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați’ ”.

„Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul și-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populație, cifră care conducea la imunizarea de masă.

Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masa iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4.

Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ. Având în vedere cele prezentate mai sus și ținând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral”, susţin sindicaliştii, potrivit edupedu.ro

Documentul este semnat de președinții celor două federații, Simion Hăncescu și Marius Nistor.

Reamintim că premierul Florin Cîţu a anunţat, după şedinţa de Guvern de miercuri, că profesorii și medicii ar urma să fie obligați să se vaccineze sau să se testeze periodic printr-o ordonanță de urgență.

 


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro