Este a doua zi cu un bilanț Covid-19 care ne indică peste 500 de cazuri noi de infectare, majoritatea cu varianta Delta. Documentul de la Ministerul Sănătăţii care confirmă cel mai negru scenariu. Valul 4 e aici: DSP-urile trebuie să se pregătească de creșterea numărului de cazuri Covid.

Iată ce a declarat Octavian Jurma despre situația școlilor:

„Am plecat de la o rată curentă de creştere, aplicând ipoteza optimistă că rata de creştere va scădea cu 10% săptămânal. Acest tip de prognoză este precis pe termen scurt şi progresiv mai imprecis cu fiecare săptămână. Nu am adăugat ipoteza că deschiderea şcolilor va mări rata de infectare, dimpotrivă, am păstrat rata de scădere”, spune Octavian Jurma.


„Prognoza este deci optimistă şi situaţia reală vă fi probabil mai gravă, deşi nu putem exclude nici miracole naturale sau artificiale. Aşa cum se vede, imaginea de ansamblu este de tipping point, în care incidenţa va bascula rapid din zona verde în zona galbenă şi roşie imediat după deschiderea şcolilor. Este acum aproape o certitudine că Bucureşti şi Ilfov vor fi în scenariu galben la deschiderea şcolilor, cu valori între 1,5 şi 2,5 la 1000. Şi alte judeţe vor fi în scenariu galben cu mare probabilitate, dar incidenţa depinde de rata de testare şi alocare a cazurilor, deci nu este exclus să vedem abateri majore între incidenţa standard şi incidenţa oficială. Nu putem subestima nici interferenţa politică în raportarea incidenţei, deci luaţi acest tabel cu rezerva de rigoare”, mai arată Octavian Jurma.

Cartea pe care o cauți este AICI, cu reducere de 60%!

„Nu avem încă o certitudine dacă şcolile se vor deschide/închide după scenariile din februarie, care au fost de altfel destul de bine gândite pentru contextul în care testarea preventivă în şcoli era încă o măsură asumată de guvern.

După ce medicilor li s-a permis să continue să interacţioneze fizic cu pacienţii chiar dacă nu sunt vaccinaţi sau testaţi, putem presupune că şi profesorilor nevaccinaţi li se vor acorda aceleaşi privilegii. Spre deosebire de pacienţi, care pot opta pentru un medic vaccinat dacă nu le convine riscul de infectare la care îi expune medicul, elevii nu au această opţiune. Ştim deci că elevii vor fi obligaţi să îşi asume riscul de infectare involuntar, dar solidar cu profesorii lor.

Acest conflict fundamental între dreptul adulţilor şi obligaţiile copiilor nu va putea fi rezolvat atât de uşor ca în cazul relaţiei medic-pacient.

Mă aştept să escaladeze în săptămânile următoare, tocmai pentru că avem un guvern foarte grijuliu cu relaxarea şi distracţia, dar mult mai neglijent cu şcoala şi educaţia”, a subliniat Octavian Jurma.

Între timp PSD solicită Guvernului să testeze elevii!

PSD cere Guvernului să asigure elevilor câte două teste anti-COVID-19 pe săptămână.

„Testarea anti-COVID-19 reprezintă principala soluție pentru menținerea școlilor deschise, în contextul în care elevii sub 12 ani nu au opțiunea vaccinării, iar pentru cei care au împlinit această vârstă rata de vaccinare este încă extrem de scăzută (2,76% – copiii între 12 și 15 ani, 16,4% dintre copiii între 16 și 19 ani)”, au precizat social-democraţii într-un comunicat de presă.

„Cea mai bună măsură ar fi ca părinţii şi persoanele vârstnice din familiile cu care copiii pot intra în contact să fie vaccinate. Acesta este primul lucru. Al doilea este legat de stabilirea unei proceduri foarte clare şi simple, încât să fie posibilă testarea de două ori pe săptămână”, a declaratat deputatul PSD Alexandru Rafila.

În opinia liderilor PSD, „asigurarea a cel puțin două teste anti-COVID-19 pe săptămână pentru fiecare elev ar constitui un efort financiar și logistic justificat, în comparație cu pierderile enorme pe care le-ar presupune închiderea școlilor și revenirea la sistemul de predare online care și-a dovedit ineficiența”.

În acelaţşi timp, PSD consideră că „cei doi miniștri care răspund de organizarea sanitară a școlilor trebuie să lase la o parte divergențele politice și să ajungă la un acord privind tipul de teste care să fie folosite în rândul elevilor, astfel încât acestea să poată fi achiziționate și distribuite până la începerea anului școlar”.

Sorin Cîmpeanu ia în calcul varianta în care elevilor nevaccinați să nu li se permină accesul fizic la școală ci să li se asigure accesul la educați, de acasă.

 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro