Material realizat de publicația Observatorul din Toronto - partener Comentator.ro

De multe ori, în liceu, la ora de limbã și litaratura românã, l-am auzit pe profesorul nostru spunându-ne: „Nu uitați! Icrele se fac cu icre. ” Bineînteles cã toți zâmbeam chiar dacã, în felul nostru, noi înțelegeam. Explicația era simplã: „Literatura o înțelegi cu ajutorul literaturii, limba românã o cunoști cu ajutorul limbii române.” Peste ani i-am dezlegat, cu adevãrat, înțelesurile.

Domnul D.P. Popescu, directorul revistei „Observatorul” trebuie sã fi cunoscut și dumnealui aceastã „rețetã”, odatã ce cu ajutorul românilor din Canada care scriu în limba românã reușește sã promoveze ceea ce este românesc.

Astfel, în paginile revistei tipartie sau virtuale, apar scrise în limba românã eseuri, tablete și mici istorii, fragmente de roman, poezii și povești, memorii, impresii de cãlãtorie și biografii, autobiografii, ziceri și…editorialul. Când deschizi paginile din „Observatorul” în Canada zici cã ești acasã, în Romania.

Dintre românii care scriu în limba românã la revista „Observatorul” mã aflu și eu care, urmând aceeași „rețetã”, de paisprezece ani, scriu povești pentru copiii români din Canada.

Și uite așa tot povestind, într-o zi m-am gândit și la copiii din România.

Astfel, am trimis poveștile la câteva edituri din țarã, iar o editurã a reținut douã dintre volumele mele de povești din care a selectat douã fragmente pentru manualele școlare destinate elevilor români din România pentru anul școlar 2021-2022. În poză, coperta unuia dintre ele.

Un fragment este din povestea „Șoricelul Semy și șoricelul Ory”, care se aflã, actualmente, în paginile manualului digital de „Educație civicã”, clasa a-III-a, paginile 37-38, iar un altul, însoțit și de un mic video, solicitat de editurã, din „Introducere” la volumul de povești „Asta este România”, în manualul digital „ Educație civicã”, clasa a-IV-a, pagina 26. Lângã titlu se aflã un simbol roșu de film, care se deschide și astfel se poate viziona video-ul, în care mã adresez din Canada copiilor din România.

Ce le spun eu lor? Le spun cã ceea ce simți pentru România se exprimã și se scrie în limba românã. „Rețeta” pare simplã, și totuși…ce drum!

Mulțumesc, Limba Românã, oriunde te afli tu: în România sau în Canada.

Adriana Gheorghiu-Brampton, Canada

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro