Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, aflat într-o emisiune la TVR, a fost Întrebat dacă meditațiile nu ar lua amploare prin introducerea admiterii la liceele de top, așa cum prevede Raportul România Educată. Ministrul a răspuns:

Sorin Cîmpeanu: ,,Meditațiile sunt un lucru foarte bun. Foarte bun.

Pentru că niciodată nu ai să poți opri un părinte să-i ofere propriului copil șansa la un supliment de educație. Și nici nu este bine să faci acest lucru. Și nici nu o face nimeni nici în Statele Unite, nici în Franța, nici în Germania, nici în Japonia.

Cu o condiție, cu o condiție. Asta este cu totul și cu totul alt lucru. Plecăm de la premisa că în școală se face ce trebuie să se facă. Peste ce se face în școală părinții pot să facă meditații, cu o condiție, care s-ar putea să fie supărătoare. Există o incompatibilitate între profesorul care face meditații cu propriile de la clasă. Acest lucru ar trebui să fie aspru sancționat.

Moderator: Adică ar putea fi asta o nouă prevedere în viitoarea lege?

Ministrul Educației: ,,Da, să susții importanța meditațiilor, să elimini ipocrizia aceasta că „vai, nu este bine să faci meditații”, nu, este foarte bine să faci meditații. În orice stat civilizat din această lumea este foarte bine, cu condiția să nu intri în incompatibilități, să faci meditații cu elevii de la clasă, spre exemplu. Mie, personal, mi se pare nenatural să supui un copil de clasa a a unui examen dur de trecere în clasa a cincea la acea vârstă nu mi se pare deloc în regulă. Pe de altă parte, în momentul în care ai 10 candidați pe loc, ai două clase într-o școală, nu ai nici infrastructură nici profesor pentru mai mult de două plase și ai cereri pentru 20 de clase evident că trebuie să organizeze o modalitate de ierarhizare A candidaților pe diverse criterii”.

În aceeași emisiune la care participa ministrul a fost prezentat un material în care președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat că nu susține organizarea de examenele de admitere în liceele de top:

„Nu există încredere că profesorii de la aceste colegii pot asigura integritatea procesului și transparență la nivelul elaborării lor și chiar și la nivelul corectării, pentru că aceste subiecte vor fi elaborate chiar de către acești profesori, vor fi corectate chiar de către acești profesori, profesori care vor face meditații cu o parte din acești copii”, a spus Cristache.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro