* conținutul poate fi preluat numai cu citarea sursei (Comentator.ro) cu link activ.

În exclusivitate vă prezentăm Scrisoarea deschisă pe care un cadru didactic o adresează Ministrului Educației Sorin Cîmpeanu. Doamna Profesor Miron Costina Violeta își exprimă indignarea, după ce a încercat în trecut să ia legătura și cu alți miniștri ai educației: 

,,Gradul didactic I pe baza titlului științific de doctor, presupune în baza unei metodologii susținerea unui examen, iar în condițiile acestei metodologii nota minimă de promovare a inspecției speciale în cazul gradului didactic I pe baza titlului de doctor este mai mare decât nota minimă de promovare a inspecției speciale în cazul obținerii gradului didactic I, fără doctorat.

Eu voi părăsi învățământul și tara din cauza problemelor din învățământ, care culminează cu hărțuirea morală declanșata de OME 3993/2021. 

Am obținut în mod legal gradul didactic I pe baza titlului de doctor in anul 2013, am hotărâre judecătorească definitivă pentru a mi se plăti drepturile bănești pentru doctorat, este obținut legal prin examene, oare se poate tăia printr-un amărât de Ordin de Ministru?

Oare nu poate mâine, să vină alt Ministru, să taie orice, creându-se acest precedent?
Că doar este mai ușor prin Ordin de Ministru cu statut juridic inferior legilor, Codului Civil, Constituției Romaniei!"

SCRISOARE DESCHISĂ :

Domnule Ministru al Educației Sorin Cîmpeanu,

Subsemnata, Miron Costina-Violeta, profesor titular la Școala Gimnazială Tălpaș, județul Dolj, în conformitate cu art.7 alin. 1 din LEGEA  nr. 554 din 2 decembrie 2004 a Legii contenciosului administrativ, în termen legal, formulez PLÂNGERE PREALABILĂ împotriva art. 1 alin (2) (3) din Ordinul Ministrului Educației Nr. 3993/ 16.06.2021, solicitând ANULAREA/REVOCAREA acestor prevederi ca neconstituționale, nelegale, abuzive, neîntemeiate, care duc la izgonirea subsemnatei din învățământ și din țară împreună cu surorile mele – medici, doctori în științe medicale, medici specialiști la spitale din Craiova aflați în prima linie în lupta cu pandemia.

În fapt:

Din data de 1 iulie 2017 este in vigoare Legea 153/2017, suntem in iulie 2021, timp de 4 ani am primit banii atat pentru gradul I cat si pentru doctorat, pensiile speciale nu au putut fi tăiate fiind in plată la mijocul drumului, dar prin OME 3993/16.06.2021 Ministrul Educației vrea să taie drepturile obținute in mod legal ale profesorilor. Printr-un ordin de ministru mi s-a tăiat un drept salarial obținut legal, dacă se ține cont de acest ordin de ministru, care nu respectă Constituția României – Art. 15 (2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile, care nu respectă Codul Civil Art. 6 (2) Actele și faptele juridice încheiate ori, după caz săvârșite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor, care nu respectă Art. 38 din Codul MunciiSalariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate, se creează un precedent, iar mâine va veni un ministru care printr-un alt ordin de ministru mai ușor de emis, decât o lege, sau ordonanță de urgență, care va ignora Constituția României, Codul Civil și va tăia retroactiv și activ pensiile de serviciu ale magistraților, polițiștilor etc.

OME 3993/16.06.2021 privit în întregime este neîntemeiat, deoarece între alineatul 1 și alineatul 2 din Art. 1 există un paralelism legislativ, alineatul 1 este în baza Deciziei 7/2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, dar alineatul 2 din OME 3993/2021 nu are nicio legătură cu Decizia 7/2021 a ÎCCJ.

Prin Decizia 21/21 noiembrie 2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție publicată în MO Partea I nr. 1002/13.12.2016 am beneficiat de drepturile bănești pentru titlul științific de doctor, în cazul meu s-a pronunțat o instanță judecătorească prin hotărâre definitivă pentru a primi drepturile salariale pentru doctorat, este ilegal, să mi se taie drepturile bănești obținute legal pentru doctorat și să nu se țină cont de o hotărâre judectorească definitivă.

La care decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României vă referiți când ați emis alineatul 2 din Art. 1?

Dacă vă referiți la Decizia 52/2020 a ÎCCJ, de ce nu ați precizat-o ca temei legal în emiterea OME 3993/2021? Poate pentru că este o decizie care RESPINGE ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Curtea de Apel Pitești - Secția I civilă, în Dosarul nr. 1.187/109/2019, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept Dacă, având în vedere dispozițiile tranzitorii cuprinse în art. 39 alin. (5) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, prevederile art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 se aplică și cadrelor didactice care și-au echivalat gradul didactic I, prin dobândirea titlului științific de doctor, înainte de intrarea în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017?

Legiuitorul Legii-Cadru 153/2017, lege în vigoare de 4 ani de zile prin art. 39, alin. 5 nu a operat o abrogare veritabilă și efectivă, ci a instituit o natură juridică nouă pentru suma ce recompensează angajatul care își perfecționează pregătirea prin obținerea titlului științific de doctor prin Art.14 din aceeași lege.

Articolul 14, alineatul (3) din Legea-cadru 153/2017 nu se aplică decât personalului didactic CARE SOLICITĂ și OBȚINE (se observă timpul prezent) gradul didactic I prin echivalare, nu și celor CARE AU SOLICITAT și AU OBȚINUT (se observă timpul trecut) aceste drepturi înainte de intrarea în vigoare a Legii 153/2017, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educației cercetării, tineretului și sportului nr. 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, și orice interpretare eronată a fost remediată din voința legiuitorului în baza precizărilor și completărilor din actul administrativ cu caracter colectiv, deci normativ, cu nr. 3276/L.O.V/04.09.2017 a Ministerului Muncii și Justiției Sociale, înregistrat la Ministerul Educației Naționale cu nr. 9834/07.09.2017, în care se precizează foarte clar că articolul 14, alineatul 3, nu se aplică pentru cadrele didactice care și-au echivalat gradul didactic I prin dobândirea titlului științific de doctor înainte de intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153 / 2017. Aceste completări ale Legii-Cadru au fost înaintate de către Ministerul Educației Naționale prin adresa cu nr. 9834/07.09.2017 către Inspectoratele Școlare Județene.

În cazul meu, am obținut prin examen gradul didactic I pe baza titlului științific de doctor, respectând OMECTS 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar modificata si completata prin OMEN 5397/2013, care nu cuprinde sintagma echivalare a doctoratului cu gradul didactic I ci conditiile de obtinere a gradului didactic I prin examen pe baza titlului stiintific de doctor. Daca doctoratul echivaleaza cu gradul didactic I, A=B deci si B=A, atunci gradul didactic I echivaleaza cu titlul stiintific de doctor? Ce mai echivalare!

Am obținut legal drepturi bănești în anul 2013 pentru gradul didactic I, pe baza titlului științific de doctor, în urma unui examen în baza OMECTS 5561/2011 cu modificările și completările ulterioare. Condiția minimă de promovabilitate a examenului de acordare a gradului didactic I fără titlul științific de doctor în conformitate cu Art. 38 (7) din OMECTS 5561/2011 este꞉ Nota minimă de promovare a inspecției speciale este 8 (opt), iar condiția minimă de promovabilitate a examenului de acordare a gradului didactic I pe baza titlului științific de doctor în conformitate cu Art. 44 alin. (7) din același OMECTS 5561/2011 este꞉ Nota minimă de promovare a inspecției speciale este 9 (nouă). Anexez Fișa de evaluare pentru obținerea gradul didactic I , unde am obținut nota 10 (zece).

Oare nota minimă 9 (nouă) de la cadrele didactice cu doctorat echivalează cu nota minimă 8 (opt) de la cadrele didactice fără doctorat?

Indemnizația de Doctor și Gradul didactic I, pe baza titlului științific de Doctor reprezintă două drepturi distincte, ambele obținute în urma promovării unor examene, fiind astfel legitime și legale. 

M-am înscris la doctorat obligată fiind de Art. 32 din Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic, în vigoare la acea dată. În cazul meu, m-am titularizat ca învățătoare începând cu 1 septembrie 2002, ca absolventă a Liceului Pedagogic cu durata de 5 ani și obținerea notei 8.50 la Concursul de titularizare în învățământ, apoi în baza Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic în vigoare la acea dată am fost obligată, să particip la programe de perfecționare prin facultăți în conformitate cu Art. 32 de la Cap. III Perfecționarea personalului didactic și didactic auxiliar care prevede la alin. (1) Perfecționarea pregătirii personalului didactic se realizează prin forme și programe, în raport cu exigențele învățământului, cu evoluția diferitelor discipline de studiu, cicluri de învățământ și profiluri, precum și în funcție de necesitățile și de interesele de perfecționare a diferitelor categorii de cadre didactice.

(2) Activitatea de perfecționare a personalului didactic este coordonată de Ministerul Învățământului și se realizează în꞉

a) instituții de învățământ superior, prin facultăți, departamente și catedre, pentru perfecționarea pregătirii de specialitate a profesorilor;

b) instituții de învățământ superior, prin departamentele sau catedrele de pregătire a personalului didactic, pentru perfecționarea pregătirii metodice și psihopedagogice a profesorilor;

(4) Principalele forme de organizare a perfecționării personalului didactic din învățământul preuniversitar sunt꞉

(...)

  1. Burse de perfecționare și stagii de studiu și de documentare, realizate în țară și străinătătate;
  2. Cursuri postuniversitare

În baza unei burse de perfecționare (anexez Adeverința nr. 2498/16/07/2007 care atestă obținerea notei 9.05 la Concursul de titularizare în învățământ la disciplina limba franceză și în care se precizează că este necesară la Ministerul Învățământului fiind beneficiara unei burse pe perioada facultății) am respectat Art. 32 din Legea 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, în vigoare la acea dată prin absolvirea Facultății de Litere, din cadrul Universității din Craiova – specializarea Limba Română-Limba Franceză cu durata de 4 ani, învățământ de zi și am absolvit și Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic (DPPD) din cadrul Universității din Craiova tot în regim de învățământ de zi cu durata de 4 ani. Ulterior am respectat și litera j) a aceluiași Art. 32 alin. (2) din Legea 128/1997 în vigoare atunci, care mă obliga la perfecționare prin absolvirea unui masterat postuniversitar în specialitate – Traducere și terminologie juridică în limba franceză, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova și a unui masterat postuniversitar în științele educației – Management Educațional Preuniversitar, Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea din Pitești și am respectat și litera k) din Art. 32 alin. (2) din Legea 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic – legea Educației în vigoare atunci, prin obținerea Titlului Științific de Doctor.

În timpul Liceului Pedagogic (Colegiul Național Ștefan Velovan din Craiova), profil învățători-educatoare cu durata de 5 ani (media absolvire a anului V 9,94), în ultimul an obținând o singură medie de 9 și restul de 17 medii fiind de 10, am participat la cinci discipline concomitent la olimpiadă, dintr-un adolescent de 18 ani născut perfect sănătos și fără niciun accident, din cauza olimpiadelor am dobândit paralizie, de care voi suferi toată viața, o jertfă a mea grea pentru învățământul românesc. În timpul Facultății de Litere (Lb. Română – Limba Franceză) în anul IV am avut o singură medie de 7 și restul de 21 medii de 10, am absolvit două masterate postuniversitare, unul în specialitate cu durata de 2 ani Traducere și terminologie juridică în limba franceză în ultimul an cu media 10 și celălalt în științele educației cu durata de un an și jumătate – Management Educațional Preuniversitar, Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea din Pitești,  pe care îl voi ține numai în ramă, deoarece la Concursul pentru obținerea funcției de director, mi s-a comunicat că nu este decât un hobby acest masterat, pentru că nu se poate puncta decât un singur masterat pe grila de evaluare. Sunt autorizată de Ministerul Justiției pentru a efectua traduceri – limba franceză pentru Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul Național Anticorupție, organele de urmărire penală, instanțele judecătorești, birourile notarilor publici, avocați și executori judecătorești.

În timpul concediului pentru creșterea copilului, mi s-a diminuat catedra de limba franceză prin introducerea limbii engleze ca L1. După 2 ani de la revenirea din concediu, precizându-se că nu este completă catedra de franceză, s-a votat în Consiliul Profesoral limba engleză, ca să totalizeze profesoara de engleză 20 de ore. Nu m-am lăsat învinsă, deoarece predau copiilor colegilor mei de școală generală, îi iubesc pe copii foarte mult, pentru performanțele mele la catedră am obținut prin concurs de două ori gradația de merit, în condițiile în care sunt 6 locuri în tot județul Dolj și predau în mediul rural într-o localitate la interferența a trei județe: Dolj, Gorj și Vîlcea. Am absolvit cu o singură medie de 8 și restul de 10 cu media 9,83 primul an de la Facultatea de Limba engleză (Conversie profesională). Când s-a introdus limba engleză în școală, mi s-a argumentat de la Minister și Inspectorat, că părinții copiilor au decis limba engleză, când a venit rândul meu și al soțului meu, să solicităm limba modernă pentru copilul nostru – singurul din clasă, nu s-a mai ținut cont de decizia părinților. Mai mult decât atât, a trebuit, să înscriem copilul în altă școală din cauza comportamentului nespecific unor cadre didactice.

Nu este vorba numai de bani, este vorba de hărțuirea morală, declanșată prin OME 3993/2021, care mă determină, să plec din învățământ și din țară împreună cu surorile mele – medici, doctori în științe medicale, este păcat că nu putem lua cu noi mormintele bunicilor noștri!

 Am absolvit examenul de acordare a gradului didactic I pe baza titlului științific de doctor. Oare nota 9 (nouă) minimă de promovare a examenului de acordare a gradului didactic I pe baza titlului științific de doctor echivalează cu nota 8 (opt) minimă de promovare a examenului de acordare a gradului didactic I pentru cadrele didactice fără doctorat? Am observat că acumularea de cunoștințe la superlativ nu este apreciată de cei cu funcții de conducere și se dorește eliminarea lor din învățământ și din țară fiind prea competitivi, în cazul meu nefiind dorită și din cauză că am Certificat de încadrare în grad de handicap Accentuat cu caracter permanent, handicap dobândit (paralizia scriitorului) și nu din naștere, din cauză că am participat la cinci olimpiade în același timp fiind elevă la Colegiul Național Ștefan Velovan din Craiova.                         

Anexez :

Fișa de evaluare în vederea obținerii gradului didactic I

Adeverința în care am obținut 9,05 la Concursul de titularizare – limba franceză

Adresa legiuitorului Legii-Cadru 153/2017 nr. 3276/L.O.V./04.09.2017.

                                                  Domnului Ministru al Educației



Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro