Sorin Cîmpeanu a făcut declarații despre majorările salariale promise profesorilor, în direct la B1 TV. Ministrul a explicat că în România cea mai mare parte a alocărilor pe educație de la buget sunt pentru componenta de salarizare.

Reamintim că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, majorarea fiind amânată de Guvernul Orban cu câteva zile înainte să aibă loc, pentru septembrie 2021. Majorarea la 1 septembrie 2020 fusese decisă în urma acordului cu sindicatele al Guvernului Dăncilă pe 28 noiembrie 2018, iar măsura a fost prevăzută în celebra ordonanță 114/2018.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă va majora salariile profesorilor. Răspunsul său a fost: 

Da, este un obiectiv important pentru că atunci când am spus de coerență, coerență pe nivel de educație și între niveluri de educație, coerență între resursele alocate și obiective, ne gândim și la salarizarea sistemului de învățământ. Sigur, asta este direct legată de alocația pentru sistemul de educație, suntem acum la 3,55% din PIB. Nu știu dacă e bine să ne raportăm la PIB sau la bugetul național, este o întrebare importantă. Oricum ar fi, rămânând raportare la PIB, media europeană este de 4,7%. Un prim obiectiv este acela de atingere a mediei europene. Până la 6%, cel prevăzut de lege, să atingem noi 4,7%, media europeană”.

Conform edupedu.ro, bugetul Ministerului Educației este, în anul 2021, de 28,5 miliarde lei, adică 2,55% din PIB (cel mai mic buget raportat la PIB din 2018 încoace), iar suma alocată pentru tot capitolul învățământ din buget este de 39,65 miliarde lei, adică 3,55% din PIB.


Cum se va face majorarea salariilor profesorilor - conform programului România Educată, se va face în mod diferențiat și va depinde și de rezultatele elevilor!

Proiectul “România educată” vizează o serie de schimbări care au un impact direct asupra activităților profesorilor, iar una dintre acestea se pare că presupune salarizarea diferențiată a profesorilor în funcție de performanța acestora.

Conform celor care au inițiat acest program, ideea pare o soluție bună pentru a crește motivația unor anumite categorii de profesori, cum ar fi ,,profesorii care nu sunt eficienți la clasă", din lipsa pregătirii profesionale corespunzătoare. 



Foto G4media.ro

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro