În „Epoca de Aur”, poporul „vegetal” își omagia conducătorul din toate pozițiile, iar disidența se consuma prin șopârle pe scenă sau în cărți, în fabule cu pisici, bancuri la chefuri și șoapte pe la colțuri. În acea vreme, Aldea a fost singurul artist din România care a sfidat direct regimul, prin interviuri contondente, publicate în câteva reviste, sau prin lansarea, pe un disc EP, a unui cântec care parodia și persifla, explicit și fără jenă, toate locurile comune ale artei „angajate” și ale propagandei oficiale.

Consecința a fost interzicerea și retragerea de la vânzare, la câteva zile după lansare, a discului conținând cântecul, intitulat manifest, „Noi nu ne temem”. Nici LP-ul „Zalmoxe” nu a avut o naștere ușoară. Amânat de Electrecord vreme de trei ani, zice-se din motive bugetare, discul a apărut redus de la un dublu LP la un LP standard, cu structura muzicală și textele ciuntite, cenzurate pe motive de propagandă mistică, religioasă, cum se întâmplase, cu câțiva ani înainte, și cu Phoenix, la discul „Cei ce ne au dat nume”.

În cartea Piatra mea Albă: Dan Andrei-Aldea, scrisă de soția artistului, Dana Andrei-Aldea, și publicată de editura Integral, sunt multe lucruri surprinzătoare. Dar, dincolo de crezul muzical, de opiniile conflictuale asupra istoriei muzicii, dincolo de luminile și umbrele vieții unui mare muzician și om de cultură, această carte este o poveste. O poveste de dragoste, scrisă cu măiestrie, una dintre cele mai frumoase povești de dragoste pe care le-am citit vreodată. Dan și Dana și tulburătoarea lor poveste de dragoste.

Dincolo de toate, în această carte veți descoperi un om în lumina lină a iubirii. Dan Andrei Aldea.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro