Ministrul Educației a făcut prima declarație oficială despre scurtarea Vacanței Mari, după ce un fost Ministru, domnul Funeriu, a propus ca vacanța de vară să dureze doar o lună.

Sorin Câmpeanu a spus că va face tot posibilul pentru ca din anul școlar următor vacanța mare să devină mai ,,mică".

Ministrul Educației: „Începând din toamna anului 2022 vom face tot posibilul, vom prezenta argumente astfel încât ele să fie acceptate de părinți, de profesori, de decidenți, pentru că noi avem nevoie de o perioadă mai mare de cursuri”, a declarat ministrul Educației la Digi24.

,,Perioada de vacanță de vară trebuie să fie mai scurtă, nu ai cum să mărești perioada de cursuri decât având o vacanță mai scurtă”, a spus Câmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Structura anului școlar pentru anul școlar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamna anului 2022 am făcut publică opinia mea, pe care o susțin, este nevoie de o creștere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele țări europene din punct de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe perioada crizei sanitare au fost foarte mari, nu numai în România, e drept, ele trebuie să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri.

Vacanța de vară mai scurtă înseamnă exact ceea ce am spus, perioadă de cursuri mai lungă. Este nevoie de acest lucru, pentru asta este nevoie însă de accept. În momentul în care am făcut propuneri pentru extinderea perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021 – 2022 acestea nu au fost acceptate. Am înțeles, e nevoie de predictibilitate, dar începând din toamna anului 2022 vom face tot posibilul, vom prezenta argumente astfel încât ele să fie acceptate de părinți, de profesori, de decidenți, pentru că noi avem nevoie de o perioadă mai mare de cursuri. Avem nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor.

Propunerea pe care am făcut-o și motivat-o este să avem un an școlar mai lung.

Moderator: Cât de lung?

Sorin Cîmpeanu: Vom vedea, acum avem 34 de săptămâni, una dintre cele mai scurte durate ale anului școlar din Europa. Am dat exemplul Germaniei, care are, per total, în clasele I-XII are doi ani și jumătate în plus. Deci elevii germani au cu doi ani și jumătate mai mult, de școală, raportat la elevii din România. În momentul în care comparăm rezultatele, vedem, diferența aceasta s-ar putea datora și acestei perioade de școală pe care cele mai multe state europene o au mai mare decât în România.

Cu siguranță perioada de vacanță de vară trebuie să fie mai scurtă. Nu ai cum să mărești perioada de cursuri decât având o vacanță mai scurtă”.



Alte știri: Despre orele remediale. Profesorii vor susține ore pentru recuperarea materiei toată vara.

Sorin Ion a mai spus că „cele mai mari pierderi ale elevilor nu sunt cele privind acumularea de cunoștințe sau dobândirea de competențe, ci sunt mai mult în plan psihologic. Lucruri care sunt și foarte greu de remediat, pentru că, vedeți și dumneavoastră, cel puțin de la revenirea în bănci s-au înmulțit, față de anii precedenți, actele de violență, actele de bullying, comportamentele antisociale, lucruri care nu pot să nu fie legate de perioada de izolare de acasă, în care copiii au uitat să relaționeze, în care au devenit mai închiși, mai apatici și probabil că asta va fi principala noastră provocare în cursul anului școlar viitor. Și poate chiar mai mult de atât, pentru că o perioadă de recuperare la astfel de să le zicem traume, s-ar putea să dureze mai mult, iar obiectivul nostru, pe lângă activitatea didactică, de recuperare de materie pe înțelesul tuturor, cel mai complicat va fi să-i recuperăm din acest punct de vedere. Asta în condițiile în care, de la toamnă revenim în bănci normal, cu toți copiii, așa cum am fost în ultimele săptămâni, când 99% dintre copiii au fost în clase”.



Despre salariile profesorilor:

Alte știri:

Ieri,  Ministrul Educației a susținut și o ședință publică și a solicitat cadrelor didactice și părinților să sprijine vaccinarea copiilor în număr cât mai mare!

,,Apelez la înțelegerea profesorilor, părinților, să promoveze vaccinarea anti-Covid în rândul elevilor!"

Reprezentantul Consiliului Național al Elevilor, prezent la ședință a spus că va sprijini guvernul pentru vaccinarea în număr cât mai mare, în rândul copiilor.



Declarația poate fi urmărită în fragmentul VIDEO de mai jos:



Citește și:

MINISTERUL EDUCAȚIEI ANUNȚĂ REGULI NOI - Elevii pot să sublinieze și să deseneze pe lucrări, NU se mai consideră semne

 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro