Ciclonul format în Marea Neagră a făcut ieri și azi-noapte ravagii în Crimeea și Bulgaria, unde apa a măsurat pe străzi peste 1 m și aproape a acoperit mașinile. 

Ciclonul va ajunge în câteva ore în România, în zona de Sud și Sud-Est, apoi spre București. Specialiștii și autoritățile sunt în alertă maximă și se pregătesc pentru orice situație.

”Ciclonul va fi activ în zona Mării Negre și va aduce, în perioade de timp, ploi ce pot căpăta aspect de averse, aspect torențial. În consecință, cantități importante de apă atât în intervale scurte de timp, acolo unde se formează dezvoltări convective pe parcursul zilei, dar și prin acumulare.

Pe parcursul existenței acestui nucleu, care se pare că va persista până duminică cel puțin, se vor cumula cantități de apă. În același timp, va determina și ceva intensificări ale vântului, cu rafale de 45 - 50 km/h, cel mai probabil cu viteze mai mari în zona Deltei, în zona Moldovei, în zona Carpaților Orientali și Meridionali.

Mai putem vorbi și de fenomenele specifice instabilității atmosferice, în condițiile în care avem un aport atât de mare de umezeală, temperaturi în creștere după amiază, mai ales în partea de vest a teritoriului, acestea vor întruni ingredientele formării acelor sisteme convective, care vor determina fenomene specifice instabilității atmosferice, respectiv averse, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

Îmi permit să vă recomand să luați în calcul că va ploua oriunde mergeți. Atât la mare cât și la munte.

Temperaturile vor fi modeste pe partea de sud-est, mai ales în zona litoralului”, a declarat meteorologul Alina Șerban la Antena 3.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro