Locuind în Japonia, sunt destul de familiară cu numărul de cazuri și morți din Asia de Est. Acum câteva zile, datele de pe Worldometer erau cam astfel: Coreea de Sud: 11, 852 de cazuri și 274 de morți – procentul de morți raportat la numărul de cazuri este de 2,3%. În Taiwan, procentul este de 1,5%. Nu am să mă refer la Japonia, care, ca și Marea Britanie, nu numără toate cazurile și nici toți morții.

Dar totuși, deși aici suntem în ape tulburi, de dragul datelor: 5,3% de morți, cifră raportată la numărul de cazuri declarate. Departe de noi, în Europa, am observat că situația e oarecum diferită. Franța:153,634 de cazuri și 29,142 de morți. Procentul este de 19%! Italia stă mai bine – 14%. Locuind în Japonia de peste 12 ani, am avut tot timpul să remarc nu numai diferențele culturale, dar și cele de ordin fizic dintre europeni și reprezentanții rasei de tip mongol.

Un singur exemplu: longevitatea. Japonezii trăiesc mult mai mult și se mențin bine și la vârste mai înaintate. Datele de mai sus, m-au făcut să presupun că, odată infectat cu coronavirus și bolnav, ai mai multe șanse să supraviețuiești dacă ești asiatic. Am crezut așadar că există o diferență de ordin genetic în privința rezistenței organismului la acest virus.

Dar datele de mai jos mă contrazic. Noua Zeelandă: 1504 cazuri și 22 de morți (1,4% - aproape identic cu Taiwanul). În Europa, Germania are un procentaj de 4,7%. Dar asemănarea dintre asiatici și cei de origine caucaziană (albii) cea mai izbitoare este între China și America. În China s-au înregistrat 83 de mii de cazuri și 4600 de morți (aprox. 5,5%). Statele Unite au aproape 2 milioane de cazuri și 112,100 de morți (5,6%). Și nu în ultimul rând există țara care, cu toate problemele sale, s-a descurcat impresionant de bine, cu al său 6,5% - România. Din păcate așadar, teoria mea genetică nu stă în picioare.

Este foarte clar că diferențele ratei mortalității au stat în abordarea socială, politică și economică a fiecarei țări. În anumite cazuri, cum sunt cele ale Italiei și Franței, creșterea rapidă a îmbolnăvirilor a copleșit sistemul medical. La originea infectărilor au stat și caracterul și obiceiurile diferitelor popoare. Între ei cel puțin, francezii și italienii sunt foarte prietenoși, tot sărutându-se mereu pe obraji și îmbrâțișându-se. Noi nu avem cultura măștilor sanitare, pe când asiaticii le poartă mare parte din timp, oricum și oriunde.

Ne-a fost mai greu până ne-am obișnuit, timp în care, în Europa de Vest cel puțin, boala a câștigat teren. Obiceiurile popoarelor au fost însa prea puțin importante în comparație cu abordarea problemei coronavirus a diferitelor guverne. Acolo unde această măsură a fost luată din timp, precum în Taiwan și Noua Zeelandă, închiderea frontierelor a funcționat foarte bine. Chiar în Statele Unite, Trump a întârziat declanșarea explozivă a infecției, interzicând chinezilor să intre.

Dar apoi, Trump s-a simțit în siguranță și a considerat că nu mai este necesar să oprească la graniță și pe cetățenii altor țări și aici a greșit. Când a interzis călătoria tuturor în America, era deja prea târziu. În această analiză a numărului de morți raportat la numărul de cazuri, factorul cel mai important este însă sistemul medical. Deși America a avut acest impresionant număr de 2 milioane de cazuri, procentul de morți este relativ scăzut. America este demult renumită ca țara cu cel mai competent sistem medical din lume.

Au fost făcute foarte multe teste și, poate că deși ar fi vrut, guvernul Trump nu a mințit deloc în privința cifrelor. Opoziția și mijloacele de mass-media l-ar fi spânzurat. Cu toată tragedia de acolo, mă uit cu invidie la America, de aici din Japonia, unde guvernul Abe a ascuns și ascunde pe cât poate situația reală. Deși bolnav, autoritățile îți refuză orice fel de test.

Oamenii de rând refuză să conceapă că, în caz de ghinion, ei pot fi următorii infectați. Toată lumea de aici este cuminte, poartă mască în trenuri supra-aglomerate și se spală pe mâini. Abe va muri prim-ministru sau cel puțin partidul de guvernământ va fi complice, ca și până acum, la moartea de coronavirus a multora care nici măcar nu sunt tratați ca pacienți, atâta timp cât va dura epidemia. Mijloacele mass-media sunt incompetente, iar opoziția foarte blândă. Despre cover-up sau chiar minciuna japoneză într-un articol viitor.

Japonia, iunie 2020

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro