Florin Cîțu alături de Raluca Turcan a susținut astăzi o Conferință de presă și a vorbit despre suferințele psohologice ale copiilor în pandemiei. Premierul s-a adresat părinților în mod special, spunându-le că de la 1 iunie copiii începând cu vârsta de 12 ani pot fi vaccinați și că îi roagă să ia ,,cea mai bună decizie".

Schema de vaccinare este similară cu cea a adulților, adică administrarea a două doze de ser, la interval de 21 de zile, iar centrele de vaccinare sunt aceleași. Potrivit medicului, vaccinarea copiilor și adolescenților se va putea face și fără programare, adică prin prezentare directă, însă o condiție obligatorie este prezenţa unuia dintre părinţi sau a tutorelui legal, precum şi consimţământul părinților.



Între timp, părinții revoltați s-au adunat chiar în aceste momente în Piața Victoriei și cer oprirea campaniei de vaccinare a copiilor. Părinții motivează cererea lor prin faptul că nu există destule studii care să ateste siguranța vaccinului la copii pe termen lung.

Protestul din Piața Victoriei este organizat de Dumitru Bălan, liderul mișcării civice Acțiune pentru Națiune. Acesta a anunțat organizarea unui protest în Piața Victoriei, astăzi, la ora 13.00, pentru a cere autorităților să anuleze „cea mai aberantă campanie de vaccinare a copiilor”.

„Opriți campania de vaccinare a copiilor împotriva virusului SARS-CoV-2, fiindcă nu știți nici voi ce reacții adverse pot să apară imediat după înțepare!”, a scris Bălan. Acesta susține că este un non-sens să fie vaccinați copiii cu un „ser experimental”, atâta vreme cât aceștia ar avea „imunitate naturală împotriva virusului”.

„Mi se pare experimental, nu mi-aș lăsa copiii să facă vaccinul. Nu este studiat suficient și nu știm ce reacții adverse va avea pe termen lung. Probabil, dacă aș fi mai documentată... dar, chiar și așa, tot m-aș întreba ce repercusiuni ar putea avea în timp, ce probleme ar putea cauza la fete?”, a spus pentru Jurnalul.ro F.M., economist, mama a două fete de 15 ani, respectiv 17 ani.

Tot pentru Jurnalul:

Un alt părinte, aceeași decizie de a nu-și lăsa copilul să se vaccineze anti-COVID. Însă, de această dată, neîncrederea în autorități și lipsa de transparență a acestora atârnă mai greu în balanța deciziei decât neîncrederea în vaccin.

„El (n.r. – copilul) vrea, eu nu sunt de acord. Am zis că mai stau. Ăștia nu ne anunță nimic: uite, are nu știu ce reacții adverse sau este contraindicat pentru... Pe mine, asta m-a deranjat dintotdeauna. Până și la un paracetamol îmi spui că are atâtea reacții adverse și la ăsta (n.r. – vaccinul anti-COVID) nu-mi spui nimic?! Asta mi s-a părut ciudat. Un antibiotic nu pot să-l iau fără rețetă și fără să mă întrebe medicul și să-mi facă toată anamneza, iar pentru vaccinul ăsta pot să merg să mă vaccinez și pe stadion?!”, ne-a mărturisit C.D., mama unui adolescent de 15 ani, care, potrivit părinților, a trecut deja prin boală și a făcut o formă foarte ușoară.


„Băiatul vrea să se vaccineze, ca să meargă la spectacole. Altfel, n-ar fi fost nici pro, nici contra, dar ca să poată să se ducă la concerte și la spectacole ar vrea să se vaccineze”.

C.D., mama unui adolescent de 15 ani

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro