Costi Andriescu este cel care a inițiat această propunere către Ministerul Educației, pe care dorește să-l convingă să introducă orele de Ciclism în școli. Scopul este de a convinge elevii să vină apoi cu bicicletele la școală.
Inițiatorul a început deja implementarea ideii cu propriul copil.
Fiul lui Costi Andriescu traversa oraşul pe bicicletă, înainte de începerea pandemiei, din cartierul Nicolina până în Copou, în Iași, la școala la care învață. E vorba despre o distanţă de aproape 14 kilometri dus-întors, pe care a început să o parcurgă începând de la vârsta de 12 ani.
„Orașul ar arăta, în primul rând, ca într-o zi de weekend, cu mașini puține pe străzi”, visează Costi Andriescu, care a început campania în orașul său, Iași, unul dintre cele mai poluate din țară, alături de București, Cluj-Napoca sau Brașov.
În cazul copiilor sub 14 ani există riscuri deoarece, în lipsa unor piste, legislaţia nu le permite să circule pe carosabil şi nici pe trotuare.
„E o problemă cu legislația, copiii nu ar avea voie să iasă cu bicicleta decât în curtea blocului și a casei, nu pe drumuri publice. Singura variantă pentru copii este pista de biciclete, pentru că acolo nu este limită de vârstă. Nici copiii, nici adulții nu au voie pe trotuar cu bicicletele. Dacă vorbești cu Poliția Rutieră îți va spune că nu dă nimănui amendă. Însă, dacă se întâmplă un accident, un copil dă cu bicicleta peste altul sau peste un adult, se consideră accident rutier, dacă nu există pistă de bicicletă”, a declarat Costi Andriescu, potrivit Şcoala9.ro.
Din banii primiți de la Uniunea Europeană prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență, România va investi 120 de milioane de euro pentru a construi 3000 de kilometri de piste de biciclete. Iașiul a cerut finanțare pentru 100 de kilometri. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro