Profesorii din Dolj s-au organizat, au acționat și au câştigat în instanţă majorarea unor drepturi salariale, cu sume de până la câteva mii de lei! Liderii din conducerea sindicatului „Spiru Haret” Dolj anunţă procesele pentru majorarea drepturilor salariale ale profesorilor au fost câștigate!

Prin deciziile instanţelor profesorii vor avea de primit din urmă sume care pot porni de la câteva sute de lei până la câteva mii de lei.

Mai exact, indicaliştii „Spirui Haret” Dolj, prin intermediul liderilor de sindicat, au atacat în instanţă faptul că profesorii primesc anumite sporuri şi indemnizaţii la salariile din decembrie 2016 şi nu la salariile actuale. În principal este vorba de gradaţia de merit care reprezintă 25% din salariul de bază şi sporul de dirigenţie de 10%.

Profesorii vor avea de încasat sume care pot ajunge şi la câteva mii de lei pentru că se va pune şi dobândă la sumele respective şi inflaţia.

Drepturile salariale câştigate în instanţă sunt pentru ultimii trei ani.

„Sindicatul Învățământului ,,Spiru Haret” Dolj începe să câștige în instanță procesele începute în 2020 pe Legea 153/2017, legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Apreciem faptul că Tribunalul Dolj ne-a admis în parte acţiunea formulată de Sindicatul Invățământului ,,Spiru Haret” Dolj şi obligă unitatea de învățământ să calculeze şi să achite membrilor de sindicat diferenţele privind drepturile salariale reprezentând gradația de merit și majorarea pentru funcția de diriginte/învățător, raportate la salariul de bază aflat în plată și cele efectiv plătite, aferente perioadei 1 ianuarie 2019-1 aprilie 2021, sume actualizate în funcție de coeficientul de inflație la care se adaugă dobânda legală penalizatoare. Considerăm că ni s-a făcut dreptate pentru că și aceste drepturi au fost plafonate la salariul din decembrie 2016, iar Legea salarizării 153/2017 statuează faptul că acestea se raportează la salariul de bază deținut”, a precizat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Astfel de drepturi salariale au fost câştigate de profesori şi în judeţe precum Iaşi, Braşov, Cluj, Hunedoara şi va fi nevoie de un program naţional pentru a se calcula şi plăti drepturile salariaţilor din învăţământul preuniversitar.

Sindicatele aşteaptă ca Guvernul să ia act de aceste hotărâri judecătoreşti şi să aloce sumele necesare pentru a plăti drepturile salariaţilor.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro